Kamp bıçağı, doğada vakit geçiren herkesin vazgeçilmez ekipmanıdır. Faklı çelik türleri, kabza çeşitleri, işlemeler ve pimler derken her ustanın bir çeliğe yaşam verme şekli farklıdır ama emekleri, zor yanları aynıdır. Bana göre bıçağa ruhunu veren ustalardır. Bu yazımda, bıçaklarını uzun süre deneyimlediğim ustalara yer veriyorum. Yerli bıçak ustası tavsiye yazım, deneyim notlarımla başka ustalarında yer alacağı, güncel bir tarafsız tavsiye listesi olarak devam edecek.

içeriğe başlamadın önce HB üzerinde satışta olan bıçaklarını incelemek için tıklayınız

Alttaki yazıda direkt üretici ve iletişim bilgileri mevcuttur. 

El Yapımı Bıçak

Yerli Bıçak Ustaları

 

https://youtu.be/VTkdyj8g1T8

Mehmet’in Atölyesi

@mehmetinatolyesi

Mehmet Türkaydın usta… Uzun süre sosyal medya muhabbetimizi atölyesinde bıçak yaparak taçlandırdık. Kendisi pukko konusunda oldukça iyi. (İyi kelimesi biraz zayıf kaldı sanırım 🙂 ) Bıçak yapımın yanı sıra balta, deri gibi farklı alanlarda da işçiliği oldukça kaliteli. İlk atölye kampımda beni yalnız bırakmayıp, bir bıçağın ortaya çıkışını kamp ortamında katılanlara öğretmişti. Yani üretmenin yanı sıra paylaşmayı da çok sever. Böyle insanlara pek rastlanmaz, kıymetini bilin. Bıçaklarının satış fiyatı oldukça yerinde. Eğer pukko diyorsanız kendisi ile mutlaka iletişime geçin. Hatta balta diyorsanız hiç beklemeyin 🙂

Yerli kamp bıçağı tavsiye
Kamp Yerli Bıçak Pukko Tavsiye

Şakra Knives

@sakra_knives

Bizler kamp bıçağı, şef bıçağı, günlük kullanım bıçağı vb isimler altında bıçak almak isteriz. Fakat bilinmesi gerekir ki bu isimlerin adı ne olursa olsun bıçak yapmak bir sanattır ve bıçaklarda eserlerdir. El yapımı her bıçak elbette kıymetlidir ama bir sanat eseri edasıyla; çeliğinden, pimine, kabzasına kadar her ayrıntı başarıyla tamamlamak bu eseri daim kılacaktır. Şakra Knive ismiyle tanına İrfan Çankaya ile tanışmam bir şef bıçağı görseliyle başladı. Baştan sona kadar ayrıntıları düşünülmüş, malzeme yapısı ve diğer tüm işçilikleri tek tek incelikleriyle bir araya getirilmiş. Bu görselden sonra Şakra Knives İrfan ile atölyesinde buluşup bir bıçak ortaya çıkardık. Kabza kısmındaki süreci, emeği ve işçiliği oldukça meşakkatli bir süreçten sonra ortaya çıkarıyor. Renklerin ve ahşap uyumunu göz önüne alırsak; ahşabın ebrusu diyebilirim. Mutlaka sayfasını inceleyip, el emeği sanat eserlerine göz atmanızı isterim.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Andaç Bıçak

@andacbicak

Eğer bir bıçağı satın almak yerine kendiniz yapmak istiyorsanız hem size hem de çocuklarınıza aktarabileceğiz bir hatıraya da sahip olacaksınız. İlk başta zor gözükse de bir kamp bıçağı yapmak için alternatif çok fazla seçenek var. Evinizde ısıl işlem için bir fırın kurmanızdan bahsetmiyorum ama bıçak yapımına az çok hazır olan bir çeliği sahip olursanız işler biraz daha kolaylaşıyor. Türkiye’de bu konuda çok fazla seçenek olsa da yakın zaman önce tanıştığım ve hakkında birçok olumlu yorum duyduğum Andaç bıçağı sizlere öneririm. İnstagram profilinde daha önce ortaya çıkardığı farklı çelik türlerine ait farklı modelleri var. Sayfasına göz atabilirsiniz.

Bıçak Yapımı Hazır Çelik Profil

Nizam Handmade Knife

Öncelikle bir büyüğü bozalım; ustanın adı Nizam değil Hakan 🙂 Yaptığı ustalığın kod adı olan Nizam adı zamanla gerçek adını örtmüş durumda. Birkaç yıl önce Pars adını verdiği bıçak modelini aldım. O bıçak kimlerin elinde neler yaşadı, bir anlatabilse. Mehmet’in elinde test olsun diye ağzını taşa mı vurulmadı, baton yapacağım derken tomrukları mı yarmadı. Yeni pars ve Çıtak modellerini de kullandığım bu usta tavsiye listemde her zaman yer aldı. Şimdi uzun lafın kısasına gelelim; N690 çeliği bana göre en güzel işleyen bu ustanın, uygun fiyatları karşısında performansı harika. Kesinlikle tavsiye ederim.

@nizam.knife

Yerli Bıçak Ustası Tavsiye
Yerli Üretim Bıçak Ustası Tavsiye

Uzel Knife Micro Factory

Alper usta bıçak yaparken bence farklı bir boyuta geçiş yapıyor. Kullandığı çelik türü bıçağına göre değişiyor olsa da en kaliteli çelik ve çeliği işleme süreci ellerinden akıp gidiyor. O2, Elmax, N690, M390,Damascus gibi çeliklerin yanı sıra, sıra dışı kabza ağaç uygulamaları ile tam bir sanat eseri. Hatta bazı kabza ağaç türlerini yurt dışından bin bir uğraş, emek ile getiriyor. Ben siparişimi verdim. Elmax çelik, huş ağacı kabza. Bıçağımı tutmak için siyah nitril eldivenimi de hazırda bekletiyorum. 🙂 Fiyatlar seçtiğiniz çelik, kabza gibi etkenlerle değişse de çok yüksek değil. İnstagram hesabından ustaya ulaşabilirsiniz.

@uzelbicak

Korbon Damascus Bıçak

@korbon_damascus_bicak

Geyik Boynuzu ve Damascus… Bana göre damascus ‘un en uygun fiyatlı ve işçiliği kaliteli sunan ustalardan biridir. Birbirinden farklı model bıçaklar üreten ustayı aşağıdaki görsel yer alan bıçağı ile keşfettim. Kamplarda bana eşlik eden geyik boynuzu kabzaya sahip bu damascus bıçağın bendeki yeri ayrıdır. Eğer damascus bıçağınız yoksa bence Korhan usta ile iletişime geçin.

Yerli Bıçak Tavsiye
Damascus Bıçak Tavsiye

Neccar Custom | İstanbul

@neccaristanbul

Nerede benim bıçağım ustaaaa? Afrika’dan kabza için ağaç, Balıkesir’den kabzaya ufak bir hatıra, Almanya’dan çelik derken bıçağıma kavuşmak nasip olmadı halen 🙂 İşin şakası bir yana Atölye değişikliğine giderken kısa gözüken uzun bir aradan sonra usta yine iş başında. Bolca emek saklı farklı modellerdeki bıçaklarının en büyük ortak yanı alın teri. Sayfasını incelediğinizde beni daha iyi anlayacaksınız.

Yerli Bıçak Ustası Tavsiye
Yerli Bıçak Ustası Tavsiye

Kam Knife – Davut Usta

@kam_knife

Kam Knife benim ilk bıçaklarımdan birini üreten Davut Usta’nın yenilenmiş marka adı. Merkezi Denizli’de bulunan Kam Knife ciddi bir yatırım ve uzun bir zaman süren hazırlıklar sonrasında sonunda satışlarına başladı. Bu süre içinde çokça kez Davut usta ile telefonda görüştük. Özellikle çakı noktasında deneyim notlarımı aktardım ve birçok model bu deneyim notlarına göre kampta, doğa ve taktik anlamında kullanılabilecek harika formlarda satışa sunuldu. KAmp bıçaklarına diyecek söz yoktu şimdide çakılarına.

Denizli bıçak üretiminde Türkiye’nin merkezleri arasında olsa da son zamanlarda sıkça kalitesiz çeliklerin kullanıldığı kamp bıçaklarıyla anılmaya başladı. Bunun sebebi çeliklerin kalitesiz olması mı? Tabi ki hayır! Birçok usta daha çok para kazanma hırsıyla düşük kalite çelikleri yüksek kalite adı altıyla satmaya başladı. Tabi halen işini, emeğini hakkıyla sunan ustalarda oldukça fazla. Bu sebeple gerek Denizli gerek herhangi bir ilden, ustadan bıçak alırken sertifikalı çelik kullanımını sorgulamanız oldukça önemli.

Kam Knife bu konuda oluşan olumsuz söylentilerden haberdar olduğu için tüm bıçaklarını sertifikalı çeliklerle üretmek ve son kullanıcıya çelik üzerinde lazer işlemeli olarak sunmakta. Bireysel olarak tüm üretimine kefil olacağım nadir ustalar arasındadır.

Yerli Bıçak Ustası Tavsiye Demir Rayı Dövme Çelik
Demir Rayı Dövme Çelik Bıçak

Bıçak ve Atölye

@bicak.ve.atolye

Konu bıçak olunca az biraz işin koleksiyon tarafına da kayıyor gönül. Pirinç kabza olan bu el emeği harikasını Belgrad ormanında bir kampta kaybettim. Oysa koleksiyonun bana göre en değerli ve gösterişli bıçaklarından biriydi. Tabi bu üzüntüyü sizlere daha çok yansıtmadan, yerli bıçak ustası tavsiye listesinde, işini hakkıyla yapan, emeğini ve malzeme kalitesini görsellikle buluşturan bu ustadan biraz bahsedelim. Görseldeki bıçak modeli dışında birçok farklı model ortaya çıkarsa da her modelde bıçağa bir ruh verdikleri kesin. Son zamanlarda ise farklı çakı üretimleri ile dikkat çekiyor. El yapımı kaliteli bir çakı, bana göre bıçak üretiminde kat kat daha zordur. O işinde hakkını verdiklerine eminim. Sizde bir sayfasına göz atarsanız, kesinlikle fark edeceksiniz.

Kamp Bıçağı Tavsiye

Ömer Efe

@omer.efe

Ömer Efe ustayı ilk başta kuksa oyma bıçakları ve minolit ismini koyduğu ateş kutusuyla tanıdım. Sonraları takibe aldığımda yaptığı puukko bıçakları fark ettim. Tabi normal bıçaklarda yapıyor ama puukko bıçakları bir başka. Kabzasından pimlerine kadar işçiliğini dile getirdiği eserleri diyebilirim. Bushcraft bıçak veya daha doğrusu zor alanlarda kullanıma uygun tasarladığı bıçakları, hem görsel hem işçilik olarak tam not alacak seviyede. Bu emeklerini görmeniz için instagram profilini ziyaret etmeniz yeterlidir.

Ömer Efe Bıçak Ustası

Anka Bıçak

@ankabicak

Listeye son sıradan yeni giriş yapmış olsa da en iyi bıçak ustası listemdeki en genç usta. 16 yaşında olan Görkem, hobisini sanatla buluşturup harika işler ortaya çıkarıyor. En iyi şef bıçaklarını ortaya çıkarırken hayal gücüyle bir sanat eseri, geleceğe bırakılacak bir miras üretiyor demek hiç de abartı olmaz. Gerek bıçak yapımında kullandığı çelikler, gerek kabza malzemelerindeki seçimi ve hep kendini geliştirmeye açık ustalığı… Sonuçlar mı? Sayfasına bir göz atmanız yeterli.

Anka Bıçak

Diğer kamp bıçakları tavsiye listesi ve 2020 bıçak taşıma kanunu için Kamp Bıçağı Tavsiye içeriğime göz atmanızı öneririm.

2 Yorum

  1. Hüseyin Emre DAĞISTANLI Cevapla

    Gerçekten hayret verici listede Şeyhoğlu bıçak ile Düzce Knıfe nasıl olmaz ???

    • Merhaba, liste en iyi bıçak ustaları listesi değil, yerli bıçak ustası tavsiye listesi ve yazıda belirttiğim gibi deneyimlediğim ustaların bıçaklarına yer verdim.

Bir yorum yazın