Bir bıçağa sahip olmadan önce o bıçakla ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Karbon bıçak almalı mıyım? Karbon bıçakların bakımı diğer bıçaklara göre daha mı zor? Diğer çeliklerden yapılmış bıçaklara göre farkı elbette çok büyük. Fakat Karbon bıçaklar her alanda kullanılamaz. Karbon bıçakların bakımı diğer çelik bıçaklarına göre daha önemli ve süreklik ister.

Bana göre her bıçak her alanda kullanılmaz. Her çeliğin, her namlunun bir amaca hizmet etmesi için hazırlandığı düşüncesindeyim. Önemli olan bıçağınızın çeliği ne olursa olsun bakımı önemlidir. Karbon bıçakların bakımı diğer çelik türlerine nazaran biraz daha özen ister.

Karbon Bıçakların Bakımı

Konuyu ele almadan önce bıçak seçiminde bana göre yer alan iki unsura göz atalım;

1- Ağır iş bıçağı
2- Genel hizmet bıçağı

Bu seçimleri birbirinden ayıran detaylar ise kullanılan çelik türü, çeliğe yapılan işlemler (ısıl işlem vb) ve kabza seçimidir. Örneğin D2 çeliğe sahip iki farklı bıçak düşünün. Çeliğin kalitesinden ısıl işlemine, perdahına kadar olan süreçte yapılan işlemler sonucu aynı çeliğe sahip bu bıçaklar arasında bile onca fark görmek mümkündür.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Bıçaklar hakkında genel bilgilendirmenin belki de sonu yoktur. Hatta bu işin arakasında ciddi bir bilgi ve deneyim olması gerektiği için araştırmalar bir yazı için yeterli kalmayabilir.
Bu yazımda neredeyse kamp ve doğa hayatının içinde olan birçok insanın sahip olduğu karbon bıçaklar hakkında bilgiler aktaracağım.

Neden karbon çelik bıçak kullanmalıyım?

Karbon çeliğinden yapılmış bıçaklar diğer çelikten yapılmış bıçaklara nazaran çok daha yüksek keskinliklere ulaşabilir. Bunun sebebi diğer çeliklerden daha sert olmasından kaynaklıdır. Sert çelik diğer çelik türlerine göre daha kolay bilenir ve uzun süre dayanıklıdır.

Neden karbon çelik bıçak kullanmamalıyım?

Sert bıçaklar daha keskindir fakat sert çeliğin kırılma direnci daha yüksektir. Özellikle kamplarda baton yöntemini uygularken karbon bıçağın kırılması ile karışılabilirsiniz.

Kaplamasız olan karbon çelik bıçakların mutfak işlerinde kullanılmaması sağlık açısında sıkıntılı olabilir. Tabi karbon bıçakların bakımı düzgün yapıldığında yüksek keskinlik bir avantaja dönüşür. Unutmamak gerekir ki birçok şef bıçağı karbon çelikten yapılmadır.

Karbon Bıçakların Bakımı ?

Karbon çeliklerde keskinlik büyük bir avantaj gibi gözükse de bana göre en çok bakım isteyen bıçaklardan birisidir. Karbon çelikten yapılmış bir bıçağın bakımı noktasında bilinmesi gereken en önemli kural; bıçağı ıslak veya nemli şekilde bırakmamaktır. Nemli kalan karbon çelik çok kısa sürede paslanma sürecine girecektir. Soğan, portakal gibi asitli sebze ve meyvelerde kullanımı ise bıçağın çok kısa sürede kararmasına neden olacağından sakınılması gereken bir durum.

Karbon çelik bıçakların üzerindeki lekelerin giderilmesi

Eğer mutfak işlerinde kullanmıyorsanız WD-40 ile ya da av bayilerinden temin edebileceğiniz silah yağı ile temizleyebilirsiniz. (WD-40 ve silah yağı kabzaya değmeyecek sadece bıçağın namlu kısmına sürülmesi gereklidir. )

Mutfak işlerinde kullanıyorsanız asitsiz yağlar ile bıçağınızı temizleyebilirsiniz. Karanfil yağı, kanola yağı, zeytin yağı gibi.

Kısmen kararmış karbon bıçaklarınızın tamamen kararması için av bayilerinden bulabileceğiniz soğuk meneviş yani silah boyası kullanabilirsiniz.
Paslanmış olan bıçağınız için kuru soğanı ortadan kesip üzerine pudra şekeri döktükten sonra bıçağın üzerine sürterek temizleyebilirsiniz. Pas oranına göre bu işlemi tekrarlamanız gereklidir.

Limon ve tuz  yöntemi de etkili sonuç verecektir. Yarım bir limonu bir kabın içine koyup üzerine 1 çay kaşığı tuz ekledikten sonra 1 saat bekliyoruz. Sonrasında dış fırçası yardımı ile paslanmış bıçağı temizliyoruz. Kısa sürede pas lekelerinin giderildiğini göreceksiniz.

Sirkeli su içinde bıçağı 1 saat ve daha üzerinde beklettiğimizde karbon bıçağınızın üzerindeki lekelerin giderildiğini göreceksiniz.

Yukarıdaki yönetmeler bıçağınızı ilk günkü haline getirmeyecektir. Sadece paslanan ve karar karbon bıçağınızın görüntüsünün daha düzgün olmasını sağlayacaktır. Özellikle paslanan karbon bıçakların sağlığa verebileceği zararı düşünerek bu yöntemlerden birini uygulamanızda fayda var.

Bıçağın Saklanması ve Korunması

Bıçakların deri kılıflar içinde saklanmamasına dair birçok uyarı var. Fakat bu uyarılar kılıf için kullanılan derilerin tabaklanma yöntemi ile alakalı. Vegetal tabaklanmış derilerde bıçağa zarar verme oranı neredeyse yok gibi. Yine de risk almamak için bıçaklarını kullanmadığınız zamanlarda kılıfsız şekilde muhafaza edebilirsiniz. Bıçağın ortamdaki nemden etkilenmemesi için bıçağın namlu kısmına yine doğal yağlar ya da WD 40 sürebilirsiniz.

Kamp bıçağı bileme ile ilgili birçok sarıya yanıt verdiğimiz aşağıdaki video bıçağınızın bakımı, bileme noktasında size çok faydalı olacaktır.

Doğayla Kalın

Bir yorum yazın