Deri hobi malzemelerinin seçimi, özellikle deri hobisiyle yeni tanışacaklar için oldukça önemli. Hangi deri malzemesinin ne amaçla kullanıldığını bilmeden aldığınızda, her ne kadar ilerisi için bir yatırım olsa da başlangıç için gereksiz bir maliyet oluşturacaktır. Deri başlangıç seti, ilk olarak ne yapmak istediğiniz ile alakalı gözüküyor olsa da birçok ekipman standarttır. Deri cüzdan, çanta, kalemlik, bıçak kılıfı gibi ürünlerin yapımında kullanılan ortak malzemelerdir.

En uygun fiyatlı ve kaliteli Deri Başlangıç Seti fiyatları 250 TL ile 500TL arasında değişmektedir. Benim deri başlangıç setini satın aldığım firmanın yeni bir internet sitesi açılmıştır. Sizlere link bırakıyorum. Güvenle satın alabilirsiniz. 

Eğer sadece ekipmanları tek tek almak istiyorsanız derlediğim deri başlangıç malzemeleri listesine ulaşmak için tıklayınız.

Deri Başlangıç Seti Malzemeleri Nelerdir?

Deri Kesim Matı

Deri Kesim Matı

Deri kesim matı ve birçok farklı ekipmanın güncel fiyatları ve alternatiflerini görmek, satın almak için tıklayınız.

Deri kesim matı derilerinizi keserken zemine zarar vermemenin yanı sıra maket bıçağının ucunun körelmesini engelleyen yüzeye sahiptir. Ayrıca maket bıçağının bir engelde tıkanıp, deriyi yamuk kesmeniz gibi sonuçların oluşmaması için önemlidir. Yapısı itibari ile uzun bir müddet kullanabileceğiniz deri başlangıç seti malzemesidir. A1, A2, A3 ve A4 olarak ebatları vardır. Keseceğiniz deriye göre bu boyutlar size kolaylık sağlayacaktır. Eğer kullanım alanınız varsa en büyük boy olan A1 deri kesim matını almanız iyi olacaktır. Ortalama fiyatları boyutlarına göre 40.00 TL ile 180.00 TL arasında değişmektedir.

Deri Delme Takozu

Delme Takozu

Sert plastikten yapılan deri delme takozları, delme zımbalarının uçlarının körelmesini engellediği gibi delme işlemi yapacağınız derinin alt kısmındaki patlamaları önler. Yani deri üzerine delik açarken, derinin alt kısmında da aynı şekilde düz bir delik izi olur. Eğer bir ahşap üzerinde delik açarsanız, derinin arka kısmında delme zımbasının açtığı bir patlamış görüntü oluşur. Delme takozları ortalama 20-30 Tl arasındadır. Bunun yerine evinizde bulunan sert kesme tahtaları da iş görür.

Pergel

Pergel

Pergel, kumpas veya kenar iz çıkarma malzemeleri dikiş yapacağınız yerleri düzgün bir şekilde işaretlemek için kullanılır. Maliyet bakımından en uygun olanı pergel olduğu için listeye ekledim. Deri delme zımbası ile de işaret yapabilirsiniz fakat düzgün ve doğru ölçü için bu deri malzemelerinden birini kullanmanızda fayda var.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Delme Zımbası / Vurma Zımba

Deri dikişi öncesi deri üzerinde dikişler için delikler açmalıyız. Bunun için kullandığınız deri ince ve maliyet ayırmak istemiyorsanız biz dediğimiz veya direkt bir iğne ile de bu dikiş deliklerini açabilirsiniz. Fakat daha düzgün bir dikiş görüntüsü için vurma zımbalarına ihtiyacınız olacaktır. Zımbaların ağız yapıları itibariyle dikiş izleri yani görüntüleri farklı olabilir. Ben sarı renkli olan oluklu düz vurma zımbasını kullanıyorum.

Cetvel

Deri kesiminde metal cetvel kullanmak en mantıklısıdır. Bunun amacı derinin daha düz kesilmesi için maket bıçağının kaymadan, cetvele tutunmasıdır. Eğer plastik bir cetvel kullanırsanız maket bıçağı plastiğe dokunduğunda ayrı bir yol yapabilir ya da yaralanmaya sebep olacak şekilde cetvel üzerinden atlayabilir.

Deri Kesim Bıçağı / Maket Bıçağı

Deriyi kesmek için rulet bıçak, falçata, özel deri kesme bıçakları gibi birçok seçenek olsa da bildiğimiz klasik maket bıçakları oldukça yeterlidir. Dikkat etmemiz gereken önemli nokta ise, çok çabuk körelen ağızları değiştirmek. Eğer bileme işleminden anlıyorsanız bilemeye uygun maket bıçakları da ayrıca vardır.

Dikiş İğnesi

Deri dikiş iğnesinin farkı uçlarının daha az sivri olması diyebiliriz. Tabi bir de iplik giren ağız kısmın daha geniş oluşu. Tabi yine yukarıda gördüğünüz gibi uç kısımları sivri olan, eğri ve boyutları farklı olan modelleri de vardır. Başlangıç için 2 adet standart deri dikiş iğnesi işinizi görecektir. Ortalama fiyatları 3-5 TL arasındadır.

Deri Dikiş İpliği – Mumlu İp

Deri dikişinde kullanılan ipler mumlu ip olarak geçer. Normal bir ipi, aktardan aldığınız bal mumu ile mumlayarak da kullanabilirsiniz. Fakat artık rahatça ve neredeyse her yerde bulabileceğiniz mumlu ipler kolay çözüm sunar. Neden mumlu ip kullanıyor? Deri üzerinde uzun yıllar kopmadan kalması için. Ayrıca dikiş tamamlandıktan sonra dikişlerin üzerinde hafifçe çakmak ile yakarsanız, ipler deriye tutunur ve dayanıklılık süresi kat kat artar.

 

Deri İşleme Aletleri Hangileridir?

Bu başlık altında birçok deri işleme aleti sıralayabiliriz. Fakat her malzemenin ayrı bir kullanım alanı var. Deri başlangıç seti yani ilk kez deri ile ilgili bir şeyler yapmak istiyorsanız yukarıdaki malzemeler sizin için yeterlidir. Aşağıda yer alan videoda başlıca deri başlangıç setini tanıttım. Ayrıca videonun diğer serilerinde bu deri aletlerinin kullanım alanlarında bir deri cüzdan yaparak yer verdim.

https://www.youtube.com/watch?v=Mwn76F-21HQ&t=7s

Elde Çakma Seti

Bir diğer aşama olan çıt çıt olayı. Bir deri cüzdan veya çanta yaptığınızda perçin veya çıtçıt he görsel hem kullanım anında kolaylık sağlar. Bu noktada ise elde çakma setleri devreye giriyor. 100 TL gibi fiyatlardan başlayan elde çakma setleri, farklı boylar ve alanlar devreye girdikçe fiyatı da yükseliyor. Ayrıca Tulumba pres denilen el aleti ile çok daha kolay çıtçıt gibi işlemleri yapabilirsiniz. Onun fiyatı da 150-200 TL arasında değişmektedir. Tabi yine pense şeklinde olan çıtçıt basım aletleri de bulabilirsiniz.

Parça Deri

Tabi olmazsa olmaz kısmı en sonra bıraktık. Gerçek deri bulmak eskiden çok zor gibi gözükse de artık birçok deri çeşidine internetten ulaşmak mümkün. Deri işlerine yeni başlıyorsanız maliyeti çok yükseltmemek adına eğer imkanınız varsa parça deri bulmalısınız. Tabi bu işi az çok denemiş ve bırakmam diyorsanız kanat deri alarak devamlılığı olan deri ürünleri de yapmaya başlayabilirsiniz. Parça Deri ve Deri Temini içeriklerimi okumak için başlıklara tıklamanız yeterli.

 

Bir yorum yazın