Kampın mevsimi olmaz. Ne kadar doğru? Farklı havalarda yapılan kamplar, insana farklı deneyim katsa da unutulmaz anılarda bırakır. Yağmurlu havalarda kamp bana en zor ve tehlikeli kamplar arasındadır. Neden? Öncelikle kış kamplarında olduğu gibi yağmurlu havada kamp için de ekipman listesi değişir. Yani yaz kampında kullandığınız birçok kamp malzemeniz yetersiz kalabilir veya yağmur kampında uygun olmayabilir.
Yağmurlu Havada Kamp İçin Malzeme Listesi
- Su geçirmezlik seviyesi yüksek bir çadır
- Tente / Tarp
- Yağmurluk
- Eşyaların ıslanmaması için çöp poşeti
- Çadır altlığı (Eğer yağmur süresi uzun olursa, ortalama 3000mm su geçirmez olan tabanınıza ek amaçlı)
- Yedek kıyafet
- Hazır yemek
Yağmurlu havalarda kamp malzeme listesini uzatabiliriz ama yukarıda belirttiğim ve tavsiye ettiğim malzemeler yeterli olacaktır. Geri kalanlar sizin kamp kültürünüze göre belirlenebilir.
Hazır yemek neden malzeme listesinde?
Sosyal medya hesabım üzerinden yağmur kampları ile ilgili soru geldiğinde mutlaka hazır yemek ile ilgili bilgi veririm. Kampın başlıca zorlukları varken bir de yağmur eklendiğinde bizi fazlasıyla kısıtlayan bir durum ortaya çıkar. Özellikle ateş yakmak için kuru odun bulabilmek bunların en başında gelir. Kampa giderken sandviç tarzında aperatiflerimiz olursa ateş yakana kadar veya tam olarak çadırımızı, eşyalarımızı yerleştirene kadar aç kalmayız. Keza bu süreçte kan şekerinin düşmesi bizi çok daha fazla zorlar.
Yağmurda Kamp Yapılır Mı?
Elbette risk oranı çok daha fazla. Fakat gerekli ekipman ve deneyime sahipseniz çok daha keyifli bir kamp yapma olanağı da bulursunuz. Yağmurda kamp yaparken, ekipman listeniz standart kamp ekipmanlarınıza göre daha iyi olmalıdır. Kamp ekipmanlarının birçoğunda su geçirmezlik seviyesi olduğunu unutmamalı ve ekipman tercih ederken bunları da göz önüne almayız. Bu durumda yeni ekipman yerine mevcut ekipmanlarımızda bize yeterli olacaktır.
--Google Reklamları--
-- Yazının Devamı--
Yağmurlu Havada Kamp İçin Malzeme Seçimi
-
Çadır yerinin seçimi
Her ne kadar ilk bakışta ağacın dalları sizi yağmurdan koruyacakmış izlemi verse de bildiğiniz gibi ağaçlar yıldırımları kendine çeker. Bu yüzden yağmur kampının ilk kuralı ağaçlara çok yakın yere çadır kurmamak. Suyu toplayacak düz zeminlere dikkat. Eğer yoğun bir yağmura denk gelirseniz eğimlerin bitişi olan düz zeminler kısa sürede bir gölete döner. Gölet olmasa bile bir çamur havuzunda kendinizi bulabilirsiniz. Hafif eğimli ama yağmur suyundan kaynaklı oluşan akıntıların ortasında kalmayacağınız bir yer belirleyin. Akar su, göl gibi alanların yakınına çadır kurmayınız. Yağmur suları birçok alandan bu kaynaklara akacağı için taşma riski çok yüksektir.
-
Yağmurlu havada ateş yakmak
Birçok kişi normal kampta ateş yakma konusunda sıkıntı yaşarken, yağmurlu havada ateş yakmak imkansız diyor. Bu yanlış bilginin çürütülmesi basit bir ateş yakma kuralına bağlı. Yağış sonrası yerde olan kuru odunların tamamı suyu bolca emer. Bu yüzden öncelikle ağaçların alt dallarında bulunan kuru odunları toplamamız lazım. Ağacın gövdesinin üstünden bulunan kalın dallar, altta kalan kuru dallara yağmurun gelmesini neredeyse tamamen engellediği için ateşi başlatmamız konusunda bu kuru dallar bize yeter. Bazı kuru dallara ulaşmakta zorluk çekebilirsiniz. Kampa giderken yanınıza alacağınız bir paracord ipin ucuna taş bağlayıp kuru dalı kolaylıkla alabilirsiniz. Sonrasında kuru dalı bıçağınız ile en ince hale getirmelisiniz ki iç kısmı çok daha kurudur. Sonrasında ateşiniz yanmaya hazır. Islak olan odunları da yanan bu ateşin yakınına dizip kurudukça ateşe atarak sürekli bir ateş elde etmiş olursunuz. Yağmurlu havalarda ateş yakmak bu kadar basit.
-
Tarpın kurulumu ve önemi
Çadırınızın su geçirmezlik seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, yağmurlu bir kampın tamamını çadırınızda geçirmek istemezsiniz. Bu yüzden tente yani tarpınızı çadırınızın yakına kurup hem çadırın üstüne gelen suyu kesmiş hem de kendinize yağmur almayan bir oturma bölümü elde etmiş olursunuz. Decathlon’da satılan ve neredeyse 3*3 boyutlara sahip olan tarp bu tarz bir alan için küçük kalabilir. Bu yüzden 4*4 bir tarp alırsanız geniş ve konforlu bir alana sahip olursunuz. Tabi kurulumu ve toplanması 3*3 olan bir tarpa göre biraz daha zahmet verici olabilir.
Decathlon Tarp İncelemesi için tıklayınız.
-
Yıldırım düşmesi
Yağmur kamplarındaki en büyük riskiniz yıldırım düşmesidir sanırım. Bu konuda kampa gitmeden önce mutlaka teknik bilgileri araştırın. Bulutların üst kısmı pozitif alt kısmı ise negatif enerji yüklüdür. Fırtına bulutlarındaki pozitif yükler; ağaç, direk gibi yüksek objelerde bulunan pozitif yoğunluğa elektrik boşalımını gerçekleştirir. Yani yıldırım düşer. Kamplarda özellikle tek başına durak yüksek ağaçların altına veya yakınına kesinlikle çadır kurmayın. Eğer orman kampında olacaksınız unutmayın ki gökyüzüne en yakın ağaç her zaman yıldırım düşmesi riskini taşı. Tabi bu durum bilimsel olarak ağırlıklı kabul edilir. Yani en yüksek ağacın yaklaşık 2 katı büyüklüğünde bir alana yıldırım düşme riski de vardır. Yani enerji bakımından diğer ağaçlara da yıldırım düşme riski var. Eğer çok yoğun bir yıldırım gözleminiz olursa mutlaka en yakın ve en yüksek olan ağaçtan uzaklaşıp yere çömelin ve yıldırım riskinin bitmesini bekleyin. Yağmurda kamp yapacaklar bu konuda bilgi ve deneyime mutlaka sahip olmalı ve kendilerini riske atacakları durumlardan mümkün oldukça kaçınmalıdır.
-
Bal mumu desteği
Bal mumun su itici özelliği olduğu için çadır ve tarpınızda kullanabilirsiniz. Yağmurda kamp yapmak için bal mumu birçok ihtiyacımızı karşılar. Normal şartlarda çadırlarınızın dış katmanı üzerinde bu su itici özelliği üretim anında ekleniyor olsa da bir müddet sonra, özellikle çadırınızı yıkadıkça bu özellik ortadan kalkıyor. Aşağıdaki linke tıklayarak ulaşacağınız videoda gördüğünüz ahşap ve deri için yapılan bakım kremini bu iş içinde kullanabilirsiniz. Sadece bal mumu ve zeytin yağına ek olarak yardımcı yağ kullanmanıza gerek yok. Kullanım sonrası çadırınız polyester olduğu için yağlı bir yüzey bırakacağından zor durumda kalmadıkça uygulamanız gerekmez. Özellikle kanvas çadıra veya tarpa sahip kişiler bunu düzenli olarak uyguluyor.
Bakım kremini nasıl yapılacağını görmek için tıklayınız.
Yağmur kamplarını, eğer gerekli önlemleri aldıysanız ve ekipman eksiğiniz de yok harika bir deneyimle tamamlamış olursanız. Keza Türkiye şartlarında yoğun şekilde, aralıksız yağan yağmurlar nadirdir. Yani kamp boyunca büyük ihtimalle en fazla 3-4 saat yoğun yağmura maruz kalabilirsiniz. Yağmur kampından ayrılırken eğer yağmur dinmişse mutlaka ekipmanlarınızı kurutmaya çalışın. Eğer kurutma imkanınız yoksa da özellikle çadırınızın üzerinde biriken suyun sızmasını tavsiye ederim. Eve geldiğinizde yağmura maruz kalmış tarpınızın ve çadırınız kuruması daha çok zaman alacağı gibi ıslak şekilde muhafaza çantalarına koyar ve kurutmazsanız kısa sürede küflenme yapacaktır.
Doğayla kalın…