Kış kampı yapmanın diğer kamplara göre birkaç farklı önlemi var. Bu önlemleri aldığınızda, bolca bilginin yanı sıra bolca keyif aldığınız bir deneyim yaşayabilirsiniz. Başlangıçta birçok korkunuz olacağından eminim. Aslında bu korkular, detayları çok fazla düşündüğünüz için oluşuyor. Kış kampı yapmanın en olumsuz yönü sanırım acil durumda ulaşım sorunu olmasıdır. Bunun dışında kalan tüm korkularınızın yersiz olduğunu kamp dönüşü fark edeceksiniz.
Kış Kampı yaparken dikkat etmeniz gereken 10 kural
Kış kampı yapacakların dikkat etmesi gerekenler
Kış kampı için ekipman listesinden, yeme-içme önerilerine kadar derlediğim içeriğe başlamadan önce bilinmesi gereken altın kural; ekipman kalitesidir. Yaz aylarındaki kamp faaliyetlerinizi, eksik veya kalitesi düşük ekipmanlarla tamamlıyor olabilirsiniz ama kış kamplarında ekipmanın kalitesi çok önemli.
Kış kampı için genel bir ekipman listesi oluşturmak zor. Kişinin kamp tercihine göre bu liste kişiselleşecektir. Fakat kış kampından eğlenerek dönmek için kaliteli bir içlik almanız şart. Vücut ısınızı ne kadar çok yüksek tutarsanız, bütün kampı çadırın içinde geçirmekten kurtulursunuz demektir. Çadır, uyku tulumu, mat gibi malzemelerinizin kalitesi de, kış kampındaki konforunuzu etkileyen listenin başında.
Kış Kampı Malzeme Listesi
Kış Kampı İçin Yer Önerisi
İlk kış kampınızı evinize yakın, ulaşımı kolay, herhangi bir sorunda destek alabileceğiniz konumda seçmeniz önemli! Bu tecrübeden sonra eksiklerinizi görüp farklı deneyimlere yol alabilirsiniz.
Kış kampı nerede yapılır? Abant ve Yedigöller kış kampı için tercih edilecek listenin başında. Özellikle korunaklı olan kamp alanları kış kampı deneyimiz için sizi zorlamayacaktır. Pürenli Yaylası, Kartepe, Sülüklü göl gibi alanlar da tecrübe sonrası kış kampı yapabileceğiniz alanlar arasında.Kış kampı yapacağınız yeri seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli konu korunaklı bir alan olması. Açık bir doğal alanda, yaban hayvanlarına karşı savunmasız olacaksınız. Köylere, ulaşıma yakın yerlere yaban hayvanlarının yaklaşması çok daha düşük ihtimaldir.
--Google Reklamları--
-- Yazının Devamı--
Kış Kampı için Doğru Çadır Seçimi!
- 4 veya 5 mevsim çadır tercih etmelisiniz.
- Çadırınızı kurduktan sonra rüzgar darbelerine karşı tüm gerdirme iplerini kullanmalısınız.
- Çadır kazıklarını tam gömmeli ve sağlamlığından emin olmalısınız.
- Çadır zeminini yumuşak olmamalı, karları ezip sert ve düz bir hale getirin.
- Zeminden gelecek soğuğu kırmak için çadır altlığı kullanabilirsiniz.
- Her ne kadar kamp ateşinin sıcaklığını hissetmek isteseniz de rüzgardan dolayı ateş sıçramasına karşı çadırınızı ateşe yakın tutmamalı, rüzgar yönü tersine kurmalısınız.
- Çadır havalandırma kanallarını kapatmayın. Çadır içinde, hava akımı olmazsa yoğun terleme yapacaktır. Bu durum gece ilerleyen saatlerde buzlanmaya dönebilir.
- Çadır fermuarının donmaması için fermuar bölümüne zeytin yağı sürün.
- Çadıra ulaşan rüzgarı kırmak için tarp kullanabilirsiniz.
Uyku Tulumu En Önemli Ekipman!
- Sizi soğuktan koruyacak ekipmanınız uyku tulumunuzdur.
- Uyku tulumu tercihi, kamp yaptığınız hava şartlarına ve vücut ısınıza bağlıdır.
- Soğuk hava koşulları için en az konfor seviyesi -5 derece olan uyku tulumu tercih edebilirsiniz.
- TR de satılan uyku tulumları büyük bedendir. Tulumun aktif ısı tutması için kıyafetlerinizi tulumuz içine sokarak boşlukları doldurun.
- Uyku tulumu ısı üretmez ısıyı korur! Bu yüzden kalın kıyafetler ile tuluma girmeniz sizi sıcak tutmaz. İçlik veya polar pijamalar tercih edebilirsiniz.
- Uyku tulumu içindeki ısıyı artırmak için cep sobası kullanabilirsiniz.
- Plastik pet şişeyi sıcak su ile doldurup sıcak su torbası olarak kullanabilirsiniz. (Kısa sürede su soğuyacağı için geçici olarak ısınmayı sağlar.)
- Nefesinizi uyku tulumu içinde tutmayın. Terleme yapıp ısıyı düşürecektir.
- Eğer uyku tulumunuz yetersizse, sırt çantanızı boşaltıp içine uyku tulumu ile birlikte ayaklarını sokabilirsiniz.
Kamp Matı Parlak Tarafı Zemine Dönük mü Olamalı?
Hayır! Kamp matlarının üzerinde bulunan parlak kısım yani alüminyum kaplı olan kısım zemine bakmaz. Yüzeye gelecek şekilde kullanılmaldıır. Bu durum ışımayla oluşacak sıcaklık kaybını vücuda geri kazandırır.
Işıma Nedir: Yeryüzü kazandığı enerjinin bir bölümünü atmosfere geri verir. Buna yer ışıması denir. Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamadığı saatlerde (gece) ve güneş ışınlarının yere değme açılarının küçüldüğü aylarda yer ışıması artar.
Daha detaylı tavsiye ve uyku tulumu önerileri için tıklayınız.
Mat Seçimine Dikkat!
- Çadır içinde en büyük ısı kaybını seminden yaşayacağını unutma.
- Matın alt kısmına acil durum battaniyesi adı altında satılan folyo benzeri olan örtüyü sermeniz ciddi koruyucu etki sağlayacaktır.
- En az 6mm civarı kalınlığı olan mat tercih edilmeli.
- Şişme yatakların içindeki hava kısa sürede soğuyacağı için ısı kaybına yol açar.
Vücut Isınızı Koruyun!
- Bol bol sıvı tüketin.
- Kış kamplarında alkol kullanmayın! Sıvı kaybına yol açacağı için geçici ısı sağlar.
- İdrarınızı tutmayın! Bu durum vücudunuzun harcadığı efor kaybı ile daha çok üşümenize neden olacaktır.
- Yanınızda getirdiğiniz vazalin açıkta kalan bölgelere sürmeniz durumunda soğuya karşı bir koruma tabakası elde edebilirsiniz.
Kış Kampında Ne Giyilir?
- Kış kamplarında sizi sıcak tutacak öncelikle kıyafetiniz içliktir. Özellikle dağcılar için üretilmiş termal içlikler vücut ısınızı ciddi koruyacaktır.
- Boyunluk, şapka, termal çorap, tercih edebilirsiniz.
- Gün içinde sizi terletmeyecek katmanlarda giyinmeniz önemli. Aşırı terleme, dinlenme anında ciddi üşümenize neden olacaktır.
- Birkaç katman olarak giyindiğinizi düşünürsek, iş anında bir katman eksiltip dinlenme anında giyinmeniz terlemenizin önüne geçecektir.
- Yanınızda yedek kıyafet bulundurmanız önemli.
Yiyecekler Donmasın!
- Önceliğimiz her ne kadar vücut ısımızı korumak olsa da aç kalarak çok dayanamayız.
- Soğuk havadan etkilenmeyecek yiyecekleri seçin ve muhafaza çantalarını kullanın.
- Termoslarınızı kapak kısımları yere gelecek şekilde muhafaza edin. Donma ilk önce tabandan başlayacağı için çözmeniz daha kolay olacaktır.
- Bol miktarda kuruyemiş ve çikolata yiyerek enerjinizi yüksek tutun.
- Çatal bıçak gibi metal malzemelerin soğuktan donma riski yüksek olduğu için tahta veya plastik tercihinde fayda var.
- Yemek yeme sıklığınızı artırın. Tok kalmak vücut ısınıza ciddi katkı sağlayacaktır.
Konum Bildir!
- Soğuk havalarda bataryalar çok daha hızlı biter. Bu yüzden kullanmadığınız zamanlarda telefon, taşınabilir şarj aleti ve fener gibi pil barındıran ekipmanlarınızı uyku tulumunda muhafaza edin.
- Aksi bir durum ile karşılaşma ihtimaline karşı kamp yerine varır varmaz konumuzu bir yakınınıza iletin.
Kamp Ateşiniz Sönmesin!
- Karda ve yağmurda ateş yakmak normal günlerde yakılacak ateşten kat kat daha zordur.
- Kuru odun aramaya ağaç dallarından başlayın. Yerde olan odunlar suyu daha çok emdiği için ateş başlatma kısmında size yardımcı olamaz.
- Ateş yakacağınız alandaki karları temizleyip bir çukur oluşturun. Bu çukur karların eriyip ateşi söndürmesini engelleyecek ve rüzgar için barikat görevi yapacaktır.
- Ateşin kolay başlaması için yanınızda çıra ve jel yakıt gibi yardımcı ekipmanlar bulundurun.
Yaban hayatına dikkat!
- Kış kamplarında yavan hayvanlarına rastlama oranı normal kamplara göre çok daha fazladır.
- Kamp yeri seçimi öncesi etrafa göz atıp, alanda hayvan ayak izi varsa farklı bir yer arayın.
- Yaban hayvanlarını üzerimize çekmemek adına yemeklerinizi açıkta ve çadırınıza yakın yerlerde tutmayın. Mümkünse yakın bir ağaca birkaç kat poşet kaplayarak koku yağmayacağı şekilde asın.
- Çadır etrafınıza sıkacağınız biber gazı koklayarak gelen hayvanlara zarar vermeden uzaklaştıracaktır. Bunu aralıklarla tekrarlamanız gerebilir.
- Vücudunuzda herhangi bir kanama varsa mutlaka kapatın. Ufak bir kan kokusu bile yaban hayvanlarını alana çekebilir.
İlk Yardım Çantası!
- Kamp ilk yardım çantanıza ek olarak birkaç tane acil durum battaniyesi ekleyebilirsiniz.
- Kamp ilk yardım çantanızda olmazsa olmazlar yara bandı, elastik bandaj, yanıklar için yağlı tüğ bandaj, soğutucu jel, alkollü ped, bandaj, ağrı kesici, gazlı bez, tentürdiyot, yanık kremi, kıymıkları çıkarmak için cımbız ve ilk yardım el kitabıdır. Belirlediğiniz kamp türüne ve yerine göre ek takviyeler yapabilirsiniz.
Gerekli tedbirleri ve ekipmanları aldığınızda kış kampı diğer kamplara göre çok daha eğlencelidir. Özellikle hava şartları sebebiyle birçok bölgede günübirlikçilerin olamaması, doğanın sesini daha net duymanızı sağlayacaktır.
Kış kampı ile ilgili gelen sorular ve cevapları
Üşümüyor musunuz?
Evet bazen üşüyoruz 🙂 Bu inkar edilecek ya da saklanacak bir durum değil. Kış kamplarında olması gereken de budur. Kaliteli ekipmanlara sahip olmak bu üşümeyi en aza indirse de yok etmez. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra bu üşüme size deneyim ve unutulmaz anılar kazandıracak bir kamp hatırası olacaktır 🙂
Çadır ve uyku tulumu tercihi – Decathlon çadırla kış kampı yapılır mı?
Çadırın asıl amacı geceyi geçireceğimiz, rüzgarı almayan bir sığınak olması.
Yani üst segment çadırların üretimi bu amaçla yapılırken Decathlon’un çadırları bu amaca her şartta uygun değildir. Fakat gerekli tedbirleri aldığınızda bir sorun da olmayacaktır. Çadırın etek kısımlarından gelecek rüzgarı keserseniz ( kar ile kapatmak veya yapraklı ağaç dalları ile örtmek), çadırın köşelerinde değil orta kısımda yatarsanız (gelen soğuğa, uyku tulumunun değmemesi için), çadırın zemininden gelen soğuğu kesmek için yün battaniye, kalın mat gibi tercih yaparsanız bir sorun yaşamazsanız. Eğer maddi imkânınız varsa yaz ve kış kullanabileceğiniz çadır tercihi daha konforlu kamplar yapmanıza fayda sağlayacaktır.
Ucuz ekipmanla kış kampı olur mu?
Bu tarz kamplarda ekipman önemlidir. Hiç olmazsa kampı daha konforlu hale getirecek, termal içlik, uyku tulumu, mat gibi ana ekipmanları kaliteli seçmekte fayda var. Bütün kampı üşüyerek hatta titreyerek geçirmek kamp yapmaktaki amacınıza aykırı olacaktır.
Çadırı sıcak tutmanın yolları?
Çadırın içinde kamp tüpü yakabilirsiniz! Bu konu önemli. Bütan propan gazlar içeren bu tüpler karbondioksit salgılamaktadır. İçerideki oksijeni bitirip, tüpün sönmesine ve sizin zehirlenmemize yol açabilir. Uyanıkken ve çadır kapınızdan içeriye hava girecek kadar açıkken, kısık seviyede ve kısa sürede kullanabilir. İçerideki ısıyı üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Devrilememesi konusunda ek önlem almayı unutmayın. Son kampıma sırt çantası ile gittiğim için yanıma alamasam da Nurgaz ın portatif gazlı kamp sobası var. Kısa sürede çadırı ciddi ısıtacak ve konforu yükseltecektir. Tabi yine zehirlenme riskine karşı uyanıkken ve havalandırma olmadan kullanmayınız.
Uyku tulumu
Kış kampında donmanızı engelleyecek en önemli ekipmandır. Konfor seviyesi -9 olan bir uyku tulumu kullandığım halde -17 derecede yaptığım kış kampında bir sorun yaşamadım. Ülkemizde satılan uyku tulumu bedenleri bizlere göre büyüktür. Bu içerideki rahatlığı artırsa da eksi bir durum. Kıyafetlerimizi ayak uçlarına ve bel kısımlarına koyup bu boşluğu doldurup ısıyı dengelemeliyiz. Tulum içine cep sobası veya sıcak su torbası atabilirsiniz. Bu kısa süreli bir çözümdür. Sebebi ise uyku tulumu bir ısı yaymaz, sadece sizin vücut ısınızı korur. Bu yüzden özellikle gece ilerleyen saatlerde üşümeye başladığınızda bu yöntemleri uygulamanızda ciddi fayda var. Gece 3-4 gibi havanın en soğuk odluğu saatlerde ister istemez bir üşüme olacaktır ve bu yöntemler o anı kurtarıp sabaha daha sağlıklı uyanmanızı sağlayacaktır. Ek olarak uyku tulumu içine kıyafetler ile girmek sizi sıcak tutmayacak tam aksine üşütecektir. Tulum sizin vücut ısınızı saklar, bu kıyafetler kısa sürede sizi terletip üşümenize yol açacaktır.
Kuru odun nasıl bulunur?
Yağmurlu ve karlı kamplarda en büyük sorun odundur. En kuru odun yerdekiler değil, ağaçların dallarında olanlardır. Ağacın alt dallarında olan bu kurumuş dal parçaları yağmurdan veya kardan en az etkilendiği için daha çabuk yanacaktır. Diğer topladığınız yaş odunları ise mümkün oldukça inceltip, kuru dallar ile yaktığınız ateşin yanına dizmelisiniz ki kurusun. Yanınızda çıra bulundurmanızda fayda var. Bu işi kolay hale getirmek için, taşıma imkanınıza varsa kamplar için üretilen silindir tüplü pürmüz alabilirsiniz. Hem zamandan kazanarak hem de yorulmadan çözüme ulaşırsınız.
Çocukla kış kampına gidilir mi?
Gidilmez. Çocuklarımızı kampa götürmekteki amacımız doğada gönüllerince vakit geçirmesini sağlamak. Karlı kamplarda dar alanlara sıkışıp kaldığımız için çocuklar kısa sürede sıkılacaktır. Üşümesinler diye giydireceğimiz kat kat kıyafetler onu sıkacak, ateş başında oturmasını sağlamak zor olacaktır. Sadece çadırın içinde otur demek onun kamp hayatından soğumasına sebep olabilir. Bu yüzden günübirlik etkinliklerle onları kış kamplarına çıkarmak daha doğru olur.
Deli mi sevdi? Karda kamp mı yapılır?
Karda yapılan kamplar kamp hayatının en eğlenceli ve en çok tecrübe kazandırıcı halidir. Günübirlikçilerin olmadığı, insan sesinden duyamadığımız doğanın seslerini fark edip dinleyebileceğimiz bir ortam var. Ek olarak her konu daha zor ve daha çok eğitici.
Çadır terlemesine çözüm var mı?
Çadırınızı düz bir zemine kurup, tüm gerdirme iplerini kullanmalısınız. İç ve dış tentenin birbirine değmemesi şart ve hava soğuk diyerek çadırın havalandırma kanallarını sakın kapatmayın. Hava almayan çadır terleme yapar. Her koşulda az çok terleme olacaktır ama yağmur tanesi gibi düşmez.
Yakılan ateşin dumanı!
Kış kamplarının en zorlu yanı bu! Odunlar ıslak olduğu için kuruyana dek ciddi bir duman yayar. Bunu engellemenin tek çözümü rüzgarın yönü sabitse rüzgar yönüne tente germek veya odunlardan rüzgar kesici (reflektör) yapmak. Islak odunları yanan ateşin etrafına yakın şekilde dizip kurumasını sağlamak çok önemli. Fakat bu önemler ana hattı ile dumanı zayıflatsa da o duman peşimizi bırakmayacaktır ?
Cep sobası
Güvenilir bir marka olması önemli. Bu konuda Zippo olabilir. Diğerlerini denemdim maalesef. Uyku tulumun içine attığımızda kısa süre sonra güzel bir ısı sağlıyor.
Isınmak için hangi tedbirleri alıyorsunuz?
Ateş başında oturmanın dışında, gün içinde çadırın içine girip kapısı açık şekilde kamp tüpünü yakıyor, içerideki ısı ile bir nevi keyif yapıyorum. Kaliteli termal içlik vücut ısınızı korumak için önemli. Kademeli olarak kıyafet giyindiğim için, çalışırken mont vs çıkarıyor terlememeye özen gösteriyorum. Bunun dışında elbette üşüyoruz ama aldığımız keyif ve insansız bir doğanın huzuru her şeye değer.
Arabasız ve yalnız olarak kış kampına gidilir mi?
Neden gidilmesin? Ama ne gereği var? kış kampı diğer kamplar gibi değildir. Özellikle kar yağışı yolları kapattığı için insan akışı çok azdır. Herhangi bir acil durumda destek alabileceğiniz kimseyi bulamayabilirsiniz? Bu riske bence gerek yok. Keza biz kış kampımızda bulunduğumuz bölgeyi arama kurtarma ekibine ve jandarmaya bildiriyor, gerekli önlemleri alıyoruz. Yaban hayvanı saldırısı, hipotermi, yaralanma gibi onlarca faktör varken risk almaya kesinlikle gerek yok.
Çadır zemini için yerdeki karı kazmak mı direkt kar üstüne çadır kurmak mı?
Çadırda sizi üşüten başlıca sorun zeminden gelen soğuktur. Yani bu soğuğu kırmak çok önemli. Eğer kar seviyesi çok yüksek değilse zemindeki karları temizlemek gerekli. Eğer temizlemek mümkün değilse, karları ezip sert bir zemin haline getirip çadırı kurabilirsiniz. Zeminden gelen soğu kesmek için yün battaniye, kalın mat, şişme mat hatta imkân varsa kampet kullanabilirsiniz. Bu zeminden gelen soğuğu ne kadar keserseniz o kadar sıcak bir gece geçirirsiniz.
Profesyonel ekipmanlar ile değil de, kullandığım normal kamp malzemeleri ile kış kampına gidebilir miyim?
Bazı durumlarda ekipman hayat kurtarır. Her zaman kaliteli ekipman taraftarı olsam da büyük bütçeler ayırmak mümkün olmuyor. Bu sebeple ana ekipmanlarımı uzun vade taksitlerle alıyor, diğer ekipmanları pek önemsemiyorum. Kış kampı birçok kamp yapan insanın yılda bir ya da iki kez deneyimlediği bir durum. Bu sebeple ekipmana ciddi yatırım yap demek gereksiz. Termal içlik, yukarıda belirttiğim gibi doğru kurulmuş bir çadır ve tedbirleri alınmış bir uyku tulumu yeterli olacaktır. Tabi eksik veya yetersiz ekipman ile dağ başına gitmek doğru değil. Acil bir durumda destek alabileceğiniz, korunaklı bir alanda kamp yapmak daha güvenli ve kaliteli bir deneyim sunacaktır.
Termal içlik öneriniz var mı?
Kamp öncesi Decahtlon a uğrayıp 80 lira civarı olan bir içlik aldım. İçlik önemli bir konu evet ama kaliteli daha doğrusu kar kampı için yeterli diyeceğimiz içlikler ciddi pahalı. Bunun yerine kademeli giyinerek terlemeyi önleyip bu içlikle gayet iyi idare ettim.
Botlarınız su aldı mı?
Bu çok ama çok önemli bir konu. Kış kamplarında ayakların üşümesi vücut ısınızı düşüreceği için dikkat etmeniz gerekli. Ben Asolo Fugitive kullanıyorum. Her ne kadar trekking botu olsa da gora tex yapısı sayesinde hiç bir sorun yaşamadım. Kar kamplarında mutlaka tozluk bulundurmalısınız. Bot su geçirmese dahi bilek kısmını geçen karda yürüdüğünüzde, botun içine giren karlar topuklarınızı sırılsıklam yapacaktır.
Gün içindeki ısınma problemini nasıl çözeriz?
Bu sorudaki ısınma anladığım kadarıyla yürüyüş vs sonrası oluşan anlık üşüme.Ateş başında geçirilen vakit kısa sürede sizi ısıtacaktır ama özellikle bölgede çok fazla yaş odun varsa çıkan duman ciddi rahatsızlık verecektir. Eğer taşıma imkânınız varsa Nurgaz’ın TurboJet sobası var. Tüple çalışan bu portotif soba çok ciddi bir ısı yayıyor ve kısa sürede sizi ısıtacaktır.
Tozluğum yok ama streçle bacaklarımı sarsam idare eder mi?
Son kampta bende yanıma tozluk almayı unuttum. Ayak ısısı çok önemli ve tozluk, botun üst kısmından botun içine kar girmesini engeller. Bu yüzden olmazsa olmazlar arasında. Bu ekipmanı bütçenize uygun alabilirsiniz. Sizi idare edebilecek tozluk yaklaşık 40-50 Lira civarında. Bu yüzden almanızda fayda var. Kolay kolay yıpranmayacağı için ömürlük bir ekipman diyebiliriz.
Kış kampı için malzeme listesi
Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değil. Kar kampı için gerekli olan kaliteli malzemelerin yazılı bir listesini yaptığımızda çıkan ücret abartı olacaktır. Bunu belirtmemde ki amaç yılda kaç defa kış kampına çıkıyoruz ki ekipmana bu kadar yatırım yapalım cevaplarından. Bu yüzden ekipman seçerken sadece kış kampı değil diğer kamplarda da ihtiyacınızı karşılayacak tercihlerde bulunmalısınız. Ek olarak kış kampı için iyi bir uyku tulumu ve mat olmazsa olmaz arasında.
Yemek hazırlamak için ateşi çadıra yakın mı yoksa uzak bir alanda mı yakmalı?
Kış kampında eğer yanınızda kuru odun getirme imkanınız olmamışsa, bulduğunuz odunların neredeyse tamamına yakını yaş olacaktır. Bu durum yüksek miktarda dumana neden oluyor. Çadırınızın yakınına yaktığınız ateşin dumanını çadırınıza sinecektir. Ayrıca riskli bir durumdur, rüzgarın etkisiyle kıvılcımlar çadıra doğru gelirse, çadırınıza ciddi zarar verir.
Ateş başında önümüz sıcak, arkamız buz gibi oluyor. Buna bir çözüm var mı?
Benim de en şikayet ettiğim konu bu. Ateşin sıcaklığı ön cephemizi kavursa da arka taraftan vuran soğuk bizi mahvediyor. Buna çözüm olarak eğer odun temininde sıkıntı ve rüzgar yoksa çift ateş yakılabilir. Fakat ıslak odunlardan çıkan duman en ufak bir rüzgarda dahi sizi çok zorlar. Ek çözüm olarak genelde motorcuların kullandığı bellikler var. Tavsiye üzerine yeni sipariş verdim. Denedikten sonra buraya tecrübelerimi yazacağım.
Uyku tulumu içine sıcak su torbası atmak faydalı mı?
Kesinlikle faydalı. Hatta yanınıza sıcak su torbanız yoksa bir pet şişe içine sıcak (kaynar değil) su koyup tulumun içine atabilirsiniz. Bu durum genelde kısa vadeli çözüm sağlasa da ilk tuluma girişte ciddi işe yarar. Ben genelde yanımda taşıdığım termosuma sıcak su koyup, gece 3-4 gibi havanın en soğuk olduğu anlarda üşürsem bu işlemi yapıyorum. Çünkü pet şişede ya da sıcak su torbası içindeki su kısa sürede soğuyor.
Doğal barınak yapıp içinde soba yaksak çadırdan daha mantıklı değil mi?
Eğer sobayı taşıma imkanınız varsa neden olmasın? Fakat rüzgarı geçirmeyecek bir barınağı ne kadar sürede yapmayı planlıyorsun? Ben genelde hafta sonu için bir gecelik, ya da 2 gecelik kamplar yaptığım için bu durum biraz zor.
Karda ateş yakmanın yöntemleri nedir?
Bu sorunun çok farklı cevapları var. Ateş başlatıcı vs tarzı bir şeyden bahsetmediğini düşünerek cevap veriyorum. Kar suyu veya yağmur suyunu en çok emen odunlar yerdedir. Bu yüzden tutuşması çok zor hatta imkansız olacaktır. Öncelikle ağaçların dallarında olan kuru odunları bulmalıyız. Dallarda bulunan bu kuru odunlar, üst dalların korumasında olduğu için suyu belki de hiç emmemiştir. Bu kuru dal parçalarını toplayıp, incelebildiğimiz kadar inceltiyoruz. Eğer ateş yakmaya çok fazla zaman harcamak istemiyorsanız, silindir kamp tüplerine bağlı pürmüzlerden yanınıza alabilirsiniz. Topladığınız yaş odunları da inceltip yaktığınız bu ateşin yakınıza dizip kurumasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın kurumadan veya inceltmeden direkt ateşe attığınız bu yaş odunlar ciddi duman çıkarıp ateş başında oturmanıza engel olacaktır.
Gece tulum içinde sabit yatamıyorum. Bu yüzden çok fazla dışarıdan hava alıyor ve üşüyorum. Çözümü var mı?
Evet. Ülkemizde satılan uyku tulumlarının bedenleri zaten bize göre çok büyük. Yani çoğu uyku tulumu içinde vücut ısımızı korumak pek mümkün değil. Bu yüzden yanımızda olan kıyafetlerimizi tulumu doldurmak adına ayak uçlarımıza ve yan kısımlarımıza almayız. Bu durum hem kıyafetlerimizin sıcak kalmasına hem de uyku tulumu içindeki havanın akışını düzenlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca nefesimizi tulumun içinde değil, dışında alıp vermeliyiz. İçeride oluşacak nem bizi üşütecektir. Bunun için tulumun baş kısmındaki lastikleri tamamen gerip sadece yüzümüzün dışarıda kalmasını sağlamalıyız. Ek olarak ince bir boyunluğu alın bölgemize sararak sıcak tutabiliriz.
Kış kampı nerede yapılır?
İlk kış kampı tecrübeniz olacaksa mutlaka güvenilir kamping alanlarını tercih ediniz. Bu önlemin en önemli sebebi, yaban hayvanları ve oluşabilecek risklerde en kısa sürede çözüm bulmaktır. Yani sağlık açısından bir problem olması, eksik ekipman ihtiyacı, gece donma riski, odun temini gibi birçok konuda kamping alanında yapılacak ilk kış kampı tecrübesi olumlu bir dönüş olacaktır. Deneyim kazanıp, ekipman ihtiyacınızı da belirledikten sonra istediğiniz alanda kış kampınızı yapabilirsiniz. Yine de ulaşım konusunda sıkıntı yaşamayacağınız, şehir merkezlerine yakın yerleri tercih etmenizde fayda var.
3 Yorum
bilgilendirmeler harika olmuş. tebrik ederim.
Faydalı olduysa sevindim. Teşekkürler ?
Faydalı bilgiler. Teşekkür ederim.