Doğanın içinde olmak isteyen herkes kamp yapmayı bir kez dahi olsa mutlaka hayal etmiştir. İlk defa kamp yapacaklar için tavsiyeler oldukça önemlidir.

İlk Defa Kamp Yapacaklar İçin Önemli Bilgiler

Peki daha önce hiç kamp yapmamış birisi nereden başlamalı? Hangi ekipmanları almalı? İlk kamp için bilmemiz gerekenler nelerdir?

Öncelikle kamp yapmakta ki amacınızı belirlemelisiniz.

Denize girebileceğiniz bir alan mı? Yoksa bol oksijenin olduğu doğanın kalbi ormanlar mı? Elbette birçoğunuz her ikisi de diyebilir. Fakat ilk kez kamp yapacak birisi için ekipmanları topluca almak ciddi bir bütçedir. Bu yüzden ilk kampınız için bir tercihte bulunmalı ve ekipmanlarınızı bu tercih doğrultusunda almaya başlamalısınız. Kısa zaman sonra her iki kamp çeşidi içinde ekipmanlarınız tamamlanacaktır.

Zamanı boşa harcamayın!

Kamp yeri seçiminde en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biriside zamanlamadır.

Eğer iki günlük bir kampa gidecekseniz size en yakın bölgeyi tercih etmeniz gerekecektir.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Kamp yerine ulaşım, kamp alanının hazırlanması (Çadır kurumları vs.), ateş için odun toplamak, yemek hazırlıkları ve yeme süresi, kamp alanını terk ediş gibi birçok adım her ne kadar kamptan geriye kalan güzel hatıralar gibi gözükse de dinlenme süresinizden çalan zorunlu faaliyetlerdir. Bireysel olarak tavsiyem tüm kamplarınızda doğa ile baş başa kalacağınız, kendinizi dinleyeceğiniz bir bölüm kazanmaktır. Ki kamp yaptıkça bu iş dağılımları ve zaman planlaması hakkında çok daha fazla tecrübeniz olacak.

Çok para gerekli mi?

Sanırım yanıt verilmesi gereken başlıca soru bu.

Aslında hayır. Ana ekipmanları aldıktan sonra gerisi size kalmış. Aradığınız konfor ve beklentiyle de alakalı. Yine kişisel tavsiyem ana ekipmanlarınızı uzun vadede kullanabileceğinizi düşünerek, konforunuzu sağlayacak, sağlığınızı koruyacak kaliteli ürünlerden seçmeniz olacaktır. Bunların tamamını tek seferde alın diyemem ama ufak bütçeler ayırarak kısa vadede bu ana ekipmanları tamamlayan çok insan tanıyorum. Bu noktada belki çok klasik olacak ama tavsiyem; birkaç hafta sonu dışarı çıkmasanız, bir yaz tatilinden fedakarlık yapsanız, günlük birkaç lira köşeye atsanız inanın çok kısa sürede ekipman listeniz tamamlanacaktır

Öneriler 

*İlk kampınızda, kamping alanı tercih etmenizi öneririm. Hatta yanınızda daha önce kamp yapmış birisi olursa size bu konuda daha çok güven verecektir. Bu hayat aslında zor değil ! Sadece az çok tecrübe gerektirdiği için ilk deneyimde yaşanan olumsuzluklar yüzünden doğa hayatından soğumanızı istemem.

*Kıyafet seçimi de uzun uzun anlatılması gereken bir konu aslında ama özellikle soğuk havalarda yünlü yerine sentetik kıyafetler seçerseniz terlediğinizde daha çabuk kuruyacağı için sizleri kamp sonrası hastalıktan da koruyacaktır.

*Gideceğiniz yerdeki hava durumunu mutlaka kontrol etmeniz gerekli. Yanınıza almadığınız ekipmanlar yüzünden yağmurun dinmesini çadırın içinde beklemenizi istemem ?

*Özellikle gece yaban hayvanlarının kamp alanına gelmesini engellemek için tüm yemeklerinizi bir poşet içine koyup, ağzını sıkıca kapattıktan sonra yakın bir ağacın dalına asabilirsiniz.

*Gece çadırın içindeyken bir çok yaban hayvanının sesini duyacaksınız. Unutmayın doğa onların evi, korkmanıza gerek yok. Bu muazzam orkestranın keyfini çıkarın 🙂

İlk kamp için gerekli ekipmanlar nelerdir?

Bu soruya direk bir liste yapıp cevap vermek hatalı olacaktır.

Belirttiğim gibi; kamp yapmak istediğiniz yer, kamp yerine ulaşımınız, yeme içme alışkanlığınız, konfor anlayışınız gibi birçok faktör bu ekipman listesini değiştirecektir.

Başlıca bir ana ekipman listesi hepimizin işine yaracağı kesin. Aslında olmazsa olmazlar demek daha doğru olacaktır.

  1. Çadır

Öğlen sıcağında çadırın içinde pişmemek, gece ayazında üşümemek, yağmur altında çadıra damlayan suları durdurmak için bir mücadele içine girmek istemiyorsanız çadırınızı kamp yapacağınız mevsime göre seçmelisiniz. Bu konuda birçok alternatif var. Fakat rahatına düşkün biriyseniz çadır için az çok paraya kıymalısınız bence. Özellikle 4 mevsim bir çadır almanız tavsiyem olacaktır.

İlk kez kamp yapacaklar

  1. Mat

Çadırınızı her zaman rahat bir yere kurmanız mümkün olmayacak. Mat size hem konfor sağlayacak hem de ısı yalıtımı ve nem izolasyonu konusunda büyük destek verecek.  Mat seçiminde eğer taşıma kolaylığınız varsa biraz kalın matlara göz atın derim. Isı yalıtımı için çok önemli. Son zamanlarda şişme matları kullananların sayısı arttı. Maliyet olarak daha yukarıda olsa da,  alınan verim kat kat fazla.

  1. Uyku tulumu

Günü yorgunluğunu atmak, doğanın sesiyle uyumak mı?

İşte bu paha biçilmez duygu için düzgün bir uyku tulumu şart. Piyasada boyut, ağırlık, kullanılan malzeme, konfor derecesi gibi bir çok ek özellikle bulabilirsiniz.

Bunla ilgili ayrı bir yazı hazırlayacağım ama tercih konusunda konfor derecesi yazan ibareye bakmanız önemli. Eğer yaz için bir tulum bakacaksanız 1-2 C lik bir tulum yeterli olacaktır.

kamp

  1. Sırt Çantası

İlk kez sırt çantası alacaksanız en büyük sorunuz kaç LT olan çanta tercih etmeliyim oluyor. Tabi henüz kamp amacınız daha doğrusu kamp kültürünüz oturmadığı için kampa giderken yanınıza alacağınız ana ekipmanların dışındakiler belirlenmedi. Aşağıdkai tablo bu konuda az da olsa size yardımcı olacaktır.

Kamp çantası hazırlanışı
Fotoğraf kaynak: @yagizdereolur https://www.instagram.com/p/Byzh4nkDaiz/?igshid=1xms4gwvuz3g6
Fotoğraf kaynak: @yagizdereolur
https://www.instagram.com/p/Byzh4nkDaiz/?igshid=1xms4gwvuz3g6
  1. Kafa lambası/Çadır lambası

Gecenin karanlığından korkmayın. Belki de ilk defa sokak lambalarından fark etmediğiniz milyonlarca yıldızı bir arada görebileceksiniz. İlk defa Ay ışığının aslında geceyi aydınlattığını fark edeceksiniz. Yine de çok heveslenmeyip yanınıza mutlaka aydınlatıcılar alın ?

  1. Yiyecek

Kamp hayatının vazgeçilmezi doğada yemek yemektir. Kamp için üretilen hafif yemek pişirme setleri bir çok ihtiyacınızı karşılayacaktır. Sabah kahvaltısı için çaydanlık içeren setlere veya ayrıca çaydanlık almayı unutmayın.  Tabi yine belirttiğim gibi bu tamamen taşıyacağınız yük oranı veya kamp alanına gidişiniz ile alakalı bir durum. Eğer araç ile ulaşım sağlıyorsanız, bol bol yemek yapmak için malzeme sıralanabilir. Gideceğiniz alanda yere ateş yakmak doğayı tehdit ediyorsa taşınabilir kamp ocakları sayesinde doğaya zarar vermeden yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz. Yemek tercihleriniz tamamen size kalmış bir durum ?

kamp

Bunların dışında aşağıda genel olarak ihtiyaç duyabileceğiniz bir liste hazırladım. Yazının başında belirttiğim gibi kamp amacınıza uygun olarak bu listeden ihtiyaç sıralamanızı belirleyip, en az malzeme ile kampa gitmek olmalıdır.

İlk Defa Kamp İçin Gerekli Malzeme Listesi

  • Kamp bıçağı + Balta + Testere
  • Fener + yedek pil
  • İlk yardım seti
  • Genel amaçlı kullanılacak ip
  • Tabak + çatal + kaşık
  • Tuvalet kağıdı + ıslak mendil + sabun gibi temizlik malzemeleri
  • Güneş kremi (Özellikle yaz kamplarında direk güneş ışınlarına maruz kalacağınızı unutmayın)
  • Yedek kıyafet
  • Böcek kovucu sprey
  • Matara ( Özellikle içme suyu olmayan bir bölge tercih ederseniz)
  • Güneş enerji paneli veya power bank
  • Panço (yağış dönemine denk gelirseniz mutlaka!)
  • Çakmak + magnezyum çubuğu veya kibrit. ( Yağış veya neme karşı korumalı, yedek alınmalı)
  • Sandalye
  • Çöp poşeti

Bu son madde çok önemli. Gelecek nesillerinde kamp hayatına devam edebilmesi için onlara bir doğa bırakmamız şart. Kamp alanından ayrılırken mutlaka artıklarımızı toplamalıyız. Doğa sevginiz benim gibi duygularınız ötesindeyse başkalarının da çöplerini toplayıp, arkamızda daha temiz bir doğa bırakabiliriz.

Kampta olmazsa olmaz ekipman vardır. Bu olmazsa olmaz kamp malzemelerinin dışında kalan her şey sizin kamp alışkanlığınıza, nerede ve hangi şartlarda kamp yapacağınıza göre değişir. İlk kamp için hiçbir zaman yüksek bütçeler harcamamanızı öneririm. Ana kamp malzemelerini temin ettikten sonra her kamp dönüşü ihtiyaçlarınızı daha rahat belirleyecek, eksiklerinizi göreceksiniz.

Kamp yeri tercihi çok fazla önemli. İlk defa kamp yapacaklar için çok fazla doğal alanları tercih etmemenizi öneririm. Yaban hayvanı ile karşılaşma riski vs gibi seçeneklerden değil de insan tehlikesine karşı bu önemli. Doğada özellikle geç saatlerde alkol, uyuşturucu vb alan kişilerin saldırgan olma ihtimali, rast gele sağa sola ateş etmeleri gibi durumlar olmakta. Yani daha önce bilmediğiniz veya bu tarz insanların ulaşma ihtimali olan yerlerde ilk kamp deneyiminizi gerçekleştiremeyin.

İlk kez kamp yapacaklar için tavsiyeler

  • Sabah erken saatlerde uyanıp doğanın sesini dinle
  • İlk gece çadırın dışından gelen seslere pek aldırma (Güvenli kamp alanları için)
  • Alıştığın konforu bekleme. Ruhunun rahatlığına önem ver .
  • Çadırı kurarken, çadır havalandırmasının rüzgar alan yere denk getirmeye çalış
  • Yaz kampı dahi olsa gece için kalın bir kıyafeti unutma
  • Güzel fotoğraf çekmek için çadırını risk altında bir yere kurma
  • Eğer gölge bir alan yoksa akşam erken yatıp erken kalk. Sabah güneşi yakıcıdır.
  • Gece için yeterince odun stoklamayı unutma
  •  Gece yatmadan önce ateşini söndür ya da tam güvenli olduğundan emin ol
  • Uyumadan önce tuvalet yeri için keşif yap. Gece karanlığında kaybolma / yanlış yere gitme 🙂
  • Kafa lambanı yatmadan önce çadırda kolay ulaşabileceğin bir yere koy

İlk kez kamp yapacaksanız ve halen aklınızda soru işaretleri varsa İnstagram hesabımdan bana ulaşabilirsiniz.

View this post on Instagram

Kamp hayatı içinde ekipmanların varlığını seviyorum. Doğru ekipman; hem zamandan tasarruf etmenize olanak sağlar hem de harcadığınız eforu yarı yarıya düşürür. Özetle ekipman önemlidir bana göre… Balta, testere, bıçak ve kıyafet gibi başlıca kamp ekipmanlarının özenle seçilmesi gerektiği gibi, kampta vakit geçirmek için hobi başlığı altında kullandığımız ekipmanların varlığı ve tercihi de önemlidir. Kampta yapılan el emeği bir oyma kaşık, gezgin birinin keşfe çıktığı şehirden dönerken aldığı magnet kadar anlamlı ve değerlidir. Ona her baktığınızda bir anı canlanır… Özetle dünya malı dünyada kalır ama ekipman candır 😊

A post shared by Emrah KOÇER (@dogadakiyabanci) on

Doğayla kalın…


Sosyal Medya Hesaplarımdan Takip Edebilirsiniz !

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci

Bir yorum yazın