Deri Nedir? Nereden temin edilir?

Piyasada Vaketa, Kösele, Süet, Crazy (yağlı deri) Nutuk ve Meşin adı altında deriler bulabilirsiniz. Yapacağınız çalışmaya göre deri tercihiniz değişecektir. Her deri kalınlık, sertlik ve yüzeysel faktörler gibi farklılıklar gösterir. Bıçak kılıfı, çanta gibi çalışmalarda ağırlıkla vaketa deriler tercih edilmektedir. Deri Nedir nereden temin edilir en çok sorulan sorulardan biri. Bu yazıda detaylıca bu konuya yer vereceğiz. Ek olarak deri el aletleri vs gibi birçok soru da yanıtlanacak. Bu yüzden içeriğe sonuna kadar göz atmanızı öneririm.

Deri hobisinde kullanılan birçok farklı ekipmanın güncel fiyatlarını ve alternatiflerini görmek, satın almak için tıklayınız.

Vaketa deri nedir?

Sığır derisinin geleneksel tabaklanma yöntemi (bitkisel tabaklanma) ile üretilmesidir. Hiçbir kimyasal malzeme kullanılmadan üretildiğinden insan sağlığına da bir zararı yoktur. Doğal ten rengi ile kullanıldığı gibi deri boyları ile istenilen renklerde boyanabilmektedir.

Ağırlıkla bıçak kılıfı, çanta, kemer gibi ürünler için tercih edilmektedir. Kalın yapılı bir deri olduğu için cüzdan vb bir çalışma için daha yumuşak deriler tercih edilebilir veya vaketa deri inceltilebilir.

vaketa deri
Vaketa deri nedir

Deri tabaklama nedir?

FUL VEJETAL(Bitkisel tabaklama)

Mimoza, valeks , kenrako ve palamut gibi bitkisel malzemelerle en az %60-70 oranında uygun pH da tabaklama yapılır. Deriye şekil almasını ve sertliği veren işlenti budur. Bu işlentiyle işlenmiş olan deriler maske, duvar saati, çanta, bavul ve kemer üretiminde içinde krom oksit olmadığından dolayı tercih edilen insan sağlığı açısından da uygundur.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Deri nedir nereden temin edilir?

İstanbul Gedikpaşa’da bulunan ve birçok deri modelini en uygun fiyatlarıyla sunan İstanbul’da bulunan Toker Deri ile iletişime geçebilirsiniz.  Şu ana kadar kullandığım derilerin neredeyse tamamını Toker Deri’den satın aldım. Deri işleme ile uğraşan birçok atölyenin de deri satın aldığı yer olan Toker Deri, özellikle Vaketa ve Crazy Deri çeşitleri ile yoğun hizmet veriyor. Yaptığım araştırmaya ve deri işleme ile uğraşan arkadaşlardan aldığım bilgiye göre fiyatları piyasa şartlarına göre çok iyi. Kanat olarak deri satışı yapıyorlar. Bir kanat deri yaklaşık 200 desimetrekare, yani 2 metrekare civarında. Başlangıç seviyesinde dahi olsanız deri cüzdan gibi ürünleri yapacaksanız bu tarz bir kanat deri sizi çok uzun süre idare edecektir. Fiyat bilgisini paylaşmak istemiyorum. Genelde dolar üzerinden hesaplandığı için anlık değişebilir ve yanlış bilgi vermiş olabilirim. Direkt firmanın iletişim numarasından ya da İnstagram hesaplarından kendine ulaşabilirsiniz.

İstanbul Deri Satışı

İstanbul işlenmiş deri fiyatları konusunda yaptığım çalışmada en uygun alternatiflerden biri olan Toker Deri’nin Gedikpaşa’da bulunan mağazalarına gitmek yerine sosyal medya hesaplarından iletişime geçtikten sonra satın alıp, kargolanmasını da isteyebilirsiniz.  İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere diğer tüm şehirler için kargo ile deri satışları var. Burada önemli olan seçtiğiniz deriyi tanımak. Yani eğer Cüzdan yapacaksanız ve katmanlı olacaksa Crazy Deri seçmelisiniz. Eğer üstüne işleme yapacak, tek katlı olacaksa daha kalın olan Vaketa deri almalısınız. Başlangıç ve orta seviye olan herkese Crazy deri ile çalışmasını öneririm. Yine yapmak istediğiniz ürünü Toker Deri’ye bildirirseniz size deri çeşitleri arasından size yardımcı olacaktır.

Toker Deri instagram hesabı için Tıklayınız! ( Güncel deri modelleri de instagram hesaplarına isimleriyle birlikte yüklenmektedir.)

Aşağıda cüzdan veya çanta yapımında kullanabileceğiniz birkaç model listeledim. Yine Toker Deri’nin instagram sayfasına girip tüm modelleri inceleyebilirsiniz.

Son zamanlarda Tükiye’de handmade deri işi ile uğraşanların, leather craft başlığı altında yapılan deri işlerinde kullanılan deri türlerinden biri crazy deridir.

Deri Cüzdan Yapımında Kullanılan En İyi Crazy Deri Tavsiyesi  

istanbulda deri nereden alınır

TarçınCrazy Deri: Özellikle Cüzdan, kalemlik, el çantası gibi günlük kullanılan deri çalışmalarında sıkça tercih edilen tarçın crazy deri modeli.

internette deri satışı

Camel Crazy Deri: Cüzdan ve çanta yapımında en çok tercih edilen derilerden biri.

deri nereden alınır

Kırmızı Crazy Deri: Genelde deri işlemeye başlayanlar eş ve kız arkadaşlarına hediye yapmak ister. Kırmızı Crazy deri Biraz zor bulunsa da kadın cüzdan ve çantalarında güzel bir tercih.

crazy deri nereden alınır

Pudra – Kızıl – Lila Crazy Deri (Soldan Sağa) : Yine çanta ve cüzdan yapımında çok tercih edilen Crazy deri renkleri.

Toker Deri Adres: Mimar hayrettin Mah. Emin Sinan Hamamı Sk. No:62 Fatih İstanbul —–> İletişim: 0545 230 8108

Crazy Deriyle Cüzdan Yapımı

Parça Deri 

Parça deri nerede bulunur?

İnternette parça deri alımı ile ilgili maalesef bir alternatife ben de rastlamadım. Bunun için yine belirttiğim gibi deri sanayi sitelerinde parça deri nasıl temin ederim diyerek yola çıkmanız gerekecektir. Parça deri satışında da önemli bir konu; büyük miktarda almış olsanız dahi, çoğunlukla sizin işinize yaramayacak tür ve ebatlarda deri veriliyor. Parçalar arasından da deri seçmenize izin verilmiyor. Deri nedir nereden temin edilir. Parça deri nereden satın alınır gibi soruların yanıtı maalesef internette adına deri denmeyecek birçok ürün satışı ile karşımıza çıkıyor. Bu yüzden deri atışı olan bölgelerde elden satın almak çok daha mantıklı.

parça deri

İstanbul’da yaşayanlar için; Tuzla deri sanayi sitesinde veya Gedikpaşa’da bulunan Gedikpaşa Ermeni kilisesi (Mimar Hayrettin Mahallesi) etrafındaki dericilerden parça deri bulmak mümkündür. Deri nedir Nereden temin edilir sorunun yanıtı İstanbulda yaşayanlar için Gedikpaşa diyebilirim.

*Bir bıçak kılıfı yapacaksanız ortalama olarak 20×30 cm lik bir deri parçası size yeterli olacaktır.

Parça deri ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayınız.

İstanbul’da deri metre fiyatları deri çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Fakat metre deri satışı genelde koltuk döşeme gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yani cüzdan, bıçak kılıfı gibi işlerde kullanılan deri çeşitleri farklıdır. Metre satışıyla aldığınız deri bu tarz işlemlerde kullanılamaz.

Deri Çeşitleri Nelerdir?

  • Vejetal Deri
  • Videla Deri
  • Maroken Deri
  • Nubuk Deri
  • Rugan Deri
  • Süet Deri
  • Lame Deri
  • Dore Deri
  • Nappa Deri
  • Florantik Deri
  • Pösteki Deri
  • Crazy Deri

Deri çeşitleri, derinin farklı işlenmesi sonucu ortaya çıkar. Yukarıda sıralanan deri çeşitleri ayakkabı, çanta, eldiven vs gibi birçok deri ürün alanında kullanılır.

Kamp için yapmak istediğimiz çanta, cüzdan ve diğer kaplama işlemlerinde Vaketa (vejetal) deri veya Crazy deri çeşitlerini kullanabiliriz. Diğer deri çeşitlerine göre işlenmesi daha kolay ve elde işlenmeye daha çok uygundur.

Gerçek Deri Olduğu Nasıl anlaşılır?

Gerçek derilerin farklı ve doğal bir kokusu vardır. Suni derilerde kimyasal kokusunu daha fazla hissedersiniz. Gerçek derilerin üst kısımlarında gözenekler (derinin hava alması için) veya yıpranmalar vardır. Suni deriler baştan sona bir bütündür.  Hakiki deriler daha yumuşak ve anlaşılır derecede hasas dokuludur.

Gerçek Deri Yanmaz?

Derinin gerçek olup olmadığını anlamak için deriyi yakarak test edenler vardır ve gerçek deri asla yanmaz derler. Bu tamamen bir efsanedir. Gerçek deri de yanar. Fakat suni derilere göre daha dayanıklı olduğu için daha uzun sürede yanma işlemi başlar. Suni deriler ise çok kısa sürede tutuşur.

Deri el aletleri nelerdir?

Yapacağınız deri çalışmasına göre bu el aletleri farklılık gösterir. Örneğin cüzdan veya bıçak kılıfı yapacaksanız, deri kesme bıçağı, deri dikiş kenarı delici ( Vurma zımba, çapraz delgi veya çatal zımba olarak adlandırılır), dikiş iğnesi, mumlu ip gibi ana malzemeler kısmen yeterli olacaktır. Fakat aksesuar anlamında kullanacağınız çıt çıt, kemer tokası vb şeyler için ek vurma zımbası, çıt-çıt zımbası gibi araç gereçlere de ihtiyacınız olacaktır.

deri el aletleri nelerdir

Deri el aletleri nereden temin edilir?

Yine deri satışı yapan bölgelerde, zımbacı adıyla deri aleti satışı yapan yerleri bulabileceğiniz gibi internette birçok satış sitelerinde de bulmanız mümkündür. Deri nedir nereden alınır başlığı altında en çok aranan diğer soru da deri el aletleri nereden alınır.

İnstagram üzerinden deri el aletlerini uygun fiyata bulabileceğiniz tavsiyem @deri.hobi ‘dir. Başlangıç veya ileri düzey deri hobisine ait neredeyse tüm el aletleri ve yan ürünleri bu sayfadan temin edebilirsiniz.

Deri başlangıç seti için gerekli malzemeler Nelerdir?

Bu konu tamamen sizin hangi ürünü yapacağınız ile alakalıdır. Yani bir cüzdan yapmak için gerekli malzemeleriniz varsa deri kemer yapmak için farklı malzemelere ihtiyacınız olabilir. Yinede standart diyeceğimiz başlangıç deri malzeme listesi aşağıdaki gibidir.  Bu malzemelerin toplam ücreti ortalama 400 TL gibi bir ücrete denk gelmektedir.

  • A3 Kesim Matı
  • Çark Zimba
  • Kenar Alma
  • 2 iğne
  • Gümüş Kalem
  • 5 Kıskac
  • Delme Takozu
  • 2 İp
  • 3 Kartlik
  • Köse Yuvarlama
  • Pergel
  • Büyük Gönye
  • 30 cm Cetvel
  • 250 ml Yapıştırıcı
  • 5 mm Çatal Delme Seti
  • Biz

 

deri başlangıç seti

Başlıca deri el aletlerini tanıyalım

Deri kesme bıçağı

Derinin kalınlığı ve yumuşaklığını göz önüne alırsak normal bir maket bıçağı her deride size yardımcı olamaz. Her şeyden önce düzgün bir kesim için deri kesme bıçaklarından birine sahip olmanız gereklidir. (Sadece amatörce bir çalışma yapacaksanız kaliteli bir maket bıçağı işinizi görecektir.)

deri kesme bıçağı

Şerit kesme bıçağı

deri aletleri

Dikiş kanal aracı

Dikiş kanalı açılacak yerlerin düz ilerlemesi ve derinin kaba kısmın çıkarılmasında kullanılır. Sonrasında delgi aleti ile iğne delikleri açılacaktır.

deri aletleri deri kenar kesme

 Vurma zımba, çapraz delgi, çatal zımba

Kalıbını çıkarttığımız çalışmanın dikiş yapılacak yerlerine iğne deliklerinin açılması için kullanılır. Deri genel yapısı ile kalın olduğu için, direk iğne batırarak delik açmak mümkün olsa da, zordur.

deri aletleri - deri delme zımbası

 Deri dikiş iğnesi

Normal iğnelerden farkları biraz daha kalın ve uç kısımlarının daha az sivri oluşu. (Zımba ile deride açılan boşluğun içinden geçirildiği için uç kısımları sivri değil.) Bazı çalışmalar için ucu sivri iğneler tercih edilirken, dar alanlar için U şeklinde iğneler tercih edilir. Yaptığınız çalışmaya göre iğne tercihleri farklılık gösterebilir.

deri aletleri - deri dikiş iğnesi

Deri dikiş ipi – Mumlu ip

Hem uzun vade kullanılması açısında hem de dikiş işlemi bitirilince ipin mumlu kısmını ısıya maruz bırakıp dayanıklılığını arttırabildiğinizden mumlu ip kullanılır. Farklı renklerde bulabilirsiniz.

deri aletleri - deri nedir - deri mumlu ip

Kolay Deri Dikişi – Deri Dikiş Mengenesi

Deri dikişi en zahmetli ve yorucu aşamadır. Deriyi dikebilmek için, dikilecek iki parçayı birbirine yapışık tutup, tek parça olan uzun iplikle sona ilerlemelisiniz. Bu işlemi genelde deriyi dizlerinizin arasında tutarak tamamlarsınız. Fakat bu durum kısa süre sonra yüksek oranda bel ağrısı ve bacak ağrısı ile sonuçlanır. Normalde yurt dışında satılan ve yakın zamanda Tükiye’de @kolektifatolye ‘nin satışa sunduğu deri dikiş mengenesi bu işi fazlasıyla kolaylaştırmaktadır. Sırt çantanızda rahatlıkla taşıyabileceğiniz boyutlara sahip olan deri dikiş standı gerek profesyonel gerek amatör olarak deri işleme ile uğraşan herkese büyük kolaylık sağlamakta.

deri dikiş mengenesi

deri satışı

Çıt-çıt zımbası

Cüzdan veya benzeri bir çalışma yapıyorsanız fermuar gibi dikimiz zor bir tercih yerine genelde çıtçıt kullanırız.

Farklı boylardaki çıtçıtlar için önce deride çıtçıtın oturacağı bir boşluk açmanız için boş delik delme zımbasına ihtiyacınız olsa da daha rahat bulabileceğiniz kemer delme makasları da ihtiyacınızı karşılayacaktır. ( Geniş bir deride çalışıyorsanız mecburen bu tarz bir delme zımbasına ihtiyacınız olacaktır.)

Deri üzerinde çıtçıt’ın takılacağı boşluk açıldıktan sonra aşağıdaki gibi pres kalıbına ihtiyacınız olacaktır. (Kullanacağınız malzemenin boyutuna göre değişiklik göstermektedir.)

deri aletleri - deri delme zımbası deri aletleri

Deri Bakım Kremi Nasıl Yapılır?


Bursa Hobi Malzemeleri Satan Yerler

Son zamanlarda sosyal medya hesaplarım üzerinden çok sorulan bir soru. Bursa’da yaşayanların hobi malzemesi alacağı yer ve tavsiye. Ben bu konuda tüm alışveriş işlemlerini internet üzerinden yapmaktayım. Deri hobisi ile ilgili yine içerikte belirttiğim adresler üzerinden güvenle alışveriş yapabilirsiniz.

Takip edip destek vermeyi unutmayın!

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci

http://www.youtube.com/dogadakiyabanci


4 Yorum

  1. Pingback: Karbon Bıçakların Bakımı ve Saklanması | Kararma ve Paslanma Sorunu

  2. Merhaba nasılsınız inanın çok ayrıntılı anlatım işime yaradı çok teşekkür ederim yeni deri çanta dersine gidiyorum acemilik çekiyordum deri hakkında bilgi net bilmiyorum uygun fiyata almak istiyorum her firmanın verdiği fiyat listesi çok farklı internet üzerinden alışveriş ürünleri ve satış yapan firmaları bilmek önemli iyi günler emeğinize sağlık Allahım sizden razı olsun inşâALLAH.

  3. Merhaba iyi günler köpek tasması işine girmeyi düşünüyorum bir ek meslek olarak istiyorum yaşım 20 hangi deri alabilirim nereden alabilirim onerebileceginiz ve bunun için dikiş makinası gerekirmi bilgileriniz çok değerli ve açıklayıcı ☺️

Bir yorum yazın