Kamp Çadırı temizliğinde bilinmesi gereken en önemli konu; çamaşır makinesinde yıkanmamalıdır. Bunun başlıca sebeplerinden birisi polyester tabanında bulunan su geçirmezlik kaplamasının aşınıp özelliğini kaybetmesidir. Çadır Nasıl Temizlenir başlığında farklı birkaç yöntemden sizlere bahsedeceğim. Çamaşır makinesinde yıkanmamasının diğer sebepleri ise, tül kısmının aşınıp yırtılması, ufak parçalarının çamaşır makinesi kazanına takılıp zarar görmesi gibi sıralanabilir.

Çadır Temizliği Nasıl Yapılmalı

Kamp çadırı temizlemenin ilk kuralı kamptan ayrılırken başlar. Çadırı toplamaya başladığınızda içindeki veya üzerindeki kaba pisliğin temizlenmesi. Genelde iç kısmında ot, yaprak gibi doğal çöpler birikir. Aşağıda gördüğünüz fotoğrafa sosyal medya paylaşımlarında sıkça rastlayabilirsiniz. Bu fotoğrafın asıl amacı güç gösteri değil tabi ki 🙂 Çadır toplama aşamasında çadırın içinde biriken çöplerin tam olarak temizlenmesi için kamp çadırı sallayarak çöplerin kapıdan çıkarılmasını sağlamak 🙂

çadırı makinede yıkamak

Eğer imkânınız varsa eve geldiğinizde kamp çadır temizliği için herhangi bir deterjan kullanmadan, ılık su ve sünger yardımıyla temizleyebilirsiniz. Burada da dikkat edilmesi gereken konu çitileme yapılmamalıdır. Bu durum yine kamp çadırının su itici özelliğine zarar verir. Bitkisel kalıp sabun yardımı ve süngerin yumuşak olan kısmı ile bu temizliği tamamlayabilirsiniz.Kamp çadırını bol su ile durulayın. Sabun artıkları zamanla çadırda iz bırakmasının yanı sıra UV ve su geçirmezlik tabakasına zarar verecektir.

Çadırı Nasıl Kurutmalıyız

Bu aşamadan sonra en önemli kısım kuruması. Çadırınız suyu tamamen emdiği için, direkt güneş alan bir yerde kurutmak kamp çadırına zarar verecektir. Kamp çadırınızı gölge olan bir yere sererek kurumasını bekleyin. Çadırı balkona astıktan sonra üzerinde biriken su gittiğinde, odaya alıp kuruması için bekletmeniz en sağlıklı yöntemdir. Çadır nasıl temizlenir ? başlığı altında dikkat etmemiz gereken önemli unsurlardan biri de çadırın doğal kurutulmasıdır.

kamp çadırı nasıl temizlenir

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Eğer çadırı uzun süre ıslak olarak kılıfında/çantasında muhafaza ederseniz küflenme ve koku problemi olacaktır. Koku problemi birkaç yıkama sonrasında geçse dahi çadırdaki küflenme kalıcı olacaktır. Çadır temizliği çadırınızı uzun süre kullanabilmeniz için çok önemlidir.

Kamp çadır bakımı noktasında ise çadırın dış tentesine su itici spreylerden kullanmanız yeterli olacaktır.

Kamp çadırınız için evde su itici krem hazırlamak

Normalde kanvas kumaş kamp çadırlara uygulanan balmumu karışımı kremler de tercih edilebilir. Ben evde kendi hazırladığım bir krem ile önceki çadırıma takviye yapıyordum ama şu an kullandığım Marmot Alvar modelinde böyle bir ihtiyacım olmadı. Bu kremi bir miktar balmumu ve zeytin yağını karıştırarak eritip, donmasından sonra sünger yardımı ile çadırın üst tentesine uygulayabilirsiniz. Polyester kamp çadırlarda parlak bir krem izi bırakacaktır.  Fakat gelen tüm yağmur suyunun tente üzerinden kaymasına olanak sağlayacak. Eğer çadırınızın üst tentesi yağmur suyunu geçiriyorsa bu su itici krem yöntemini uygulayabilirsiniz. Aslına bakarsanız arabalar için üretilen su itici spreylerden farkı yoktur.

Kamp çadırını çamaşır makinesinde yıkamak ile ilgili daha önce bana gelen birkaç mesaj var. Özellikle bir mesajda, Decathlon Arpenaz çadırını sürekli olarak çamaşır makinesinde yıkadığı halde hiçbir sorun olmadığını aktaran bir takipçim vardı. Bu durum normal şartlarda tüm çadır üretici firmalarının reddettiği konudur. Gerek çadırın su sızdırmazlık özelliğini gerekse yazının başında belirttiğim sorunların yaşanmasına yol açabilir. Yine de tercih sizin tabi ki 🙂

Kamp çadırı temizliği – Reçine izini çıkarmak

Orman kamplarında çadırların üzerine gelen çam ağacı lekeleri yani reçineler sıkça karşılaştığımız bir durum. Peki çadırdaki reçine nasıl çıkarılır?  İlk yapmamız gerek şey sabredip reçinenin kurumasını beklemek. Sonrasında tentenin iç kısmında reçineli olan bölgeye buz koyup biraz bekledikten sonra plastik bir ıspatula ile reçineyi kazıyabilirsiniz. Eğer sıcak su ve sünger ile bu reçineyi temizlemeye kalkarsanız geniş bir alana yayılacak ve temizlemek neredeyse imkânsız hala gelecektir.

Doğayla kalın…


Sosyal Medya Hesaplarımdan Takip Edebilirsiniz !

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci

Bir yorum yazın