Baton veya batonlamak kelimesini duyduğunuzda her ne kadar aklımıza ilk başta yürüyüşlerde dengeyi sağlamak için kullandığınız sopalar gelse de, kamplarda ki karşılığı bıçak ile odun yarmaktır. Yani kamp kısmında baton nedir sorusunun cevabı akla ilk gelen cevap değildir.
Baton Nedir? Nasıl Yapılır?
Özellikle kış kamplarında yanınızda bulundurmanız gereken başlıca ekipmanların en üstünde balta ve testere bulunmaktadır. Tabi ağırlığı bakımından her zaman yanınızda balta bulundurmak mümkün olmayabilir. Aslına bakarsanız batonlamanın temeli bushcrafta dayanmaktadır. Az ekipmanla çok iş mantığı içinde yer alan batonlama işlemini biraz daha detaylı inceleyelim.
Baton Yöntemi
Ateşin başlangıç seviyesinde veya daha hızlı yanmasını istediğiniz durumlarda odun parçalarını bıçak yardımı ile ortadan ikiye yarıp, inceltmenize yarayan yöntemdir. Özellikle kış kamplarında ıslanmış odunları büyük parçalar halinde ateşe atarsanız, odunlar ısınıp yanma sürecine girene kadar çok yoğun bir dumanla karşı karşıya kalırsınız. Rüzgârın da etkisiyle bu duman kamp gününüzü zehir edecektir. Baton yöntemi ile çok az güç harcayarak silindir halindeki uzun odun parçalarını inceltebilirsiniz. Henüz ateş yakılmamışsa bu yöntemi aynı odun parçası üzerinde, odunu en ince haline getirene kadar tekrarlarsanız çok daha hızlı bir ateş başlangıcı yapabilirsiniz. Testere ile kesip hazırladığınız diğer odunları da ateşin sıcaklığına en yakın olacak şekilde kurutup, direkt ateşe atabiliriz.
Baton yöntemi uygulanırken dikkat edilmesi gerekenler
- Yaralanmaların önüne geçmek için dikkatli çalışınız.
- Bıçağın uç kısmına odun ile vurmak gereklidir. (Sert bir cisim ile vurduğunuzda bıçağınız kırılabilir.)
- Uygulanacak ağacın alt tarafı sert olmalıdır. Darbeyi emecek toprak vs gibi yüzey olursa ağaç yarılması geç olacaktır.
- Bıçağın sıkışması durumunda bıçağı sağa sola hareket ettirmek bıçağın kırılmasına neden olabilir.
- Bıçağın uzunluğundan daha kalın ağaç parçalarında bıçağın uç kısmı ağacın içinde kalacağı için uygulama yapılamaz. Ağacın orta kısmı üzerinden karşılıklı iki kez uygulanabilir.
Takip edip destek vermeyi unutmayın!
http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci
--Google Reklamları--
-- Yazının Devamı--
3 Yorum
Pingback: Karbon Bıçakların Bakımı ve Saklanması | Kararma ve Paslanma Sorunu
Pingback: Morakniv Eldris İnceleme ve Kullanıcı Yorumu | Doğadaki Yabancı |
Pingback: Kamp Baltası - Kamp Baltası Tavsiye - Doğadaki Yabancı