Kamp yapmaya karar verdiğinizde ilk ekipman araştırmalarımız genelde kamp çadırı üzerine oluyor. Başlangıçta kamp çadır tercihi noktasında çok fazla hata yapıldığının farkındayım. Bu hataların en temeli ya en düşük fiyatlı kamp çadırını almak oluyor ya da en yüksek fiyatlı. Marmot Alvar 3P incelemesi yanı sıra tercih noktasında bu kararı etkileyen faktörlere yer verim.

Bu yazımda 2 yıldır yoğun olarak kullandığım Marmot Alvar 3P kamp çadırı modeli hakkındaki yorumlarımı ve deneyimlerimi aktarırken, bu çadır ile ilgili birçok soru işaretini de yanıtlamaya çalışacağım.

Yazıma başlamadan önce Marmot firmasının ürünlerini ağırlıkla dağcılık sporu için ürettiğinden bahsetmeliyim.1974 yılından bu yana üretimde olan firma yılların getirdiği tecrübe ve malzeme kalitesi ile hizmet vermekte. Bunu belirtmemdeki asıl amaç alacağınız Marmot markalı ürünlerin zor şartlar altında maksimum performansı karşılayacağı şekilde bilgi ve birikimlere sahip olduğunu bilmeniz.

Öncelikle çadır seçimi konusunda ki yazıma göz atmanızı isterim. Bu yazıdan sonra ihtiyaçlarınız doğrultusunda tercih edeceğiniz çadır ile ilgili fikirleriniz biraz daha belirginleşmiş olacaktır.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Marmot Alvar 3P bilinmesi gerekenler

Önceden bükülmüş Poller

Birçok markanın ürettiği çadırların polleri, çadırı kurduktan sonra gerilir ve bükülür. Marmot iç hacmi genişletmek ve tavan boyunu yükseltmek için polleri üretim anında bükülmüş olarak sunar. Pollerin tamamı birbirine bağlıdır. Bu durum çadırın kurulması ve toplanması anınca çok pratik biz çözüm sağlar. Poller dış tenteye mandallar sayesinde takılıyor. Çadırın kurulumu ve toplanması konusunda ciddi zaman kazandıran ikinci bir avantajdır.

İç ve dış tente ayrı ayrı kullanılmaz!

Yaz kamplarında her ne kadar eksi bir özellik gözükse de yağmurlu geçen kamplarda iç tentenin hiç ıslanmadan toplanmasına olanak sağlar.

Taban ve dış tente Polyester Kalitesi

Kamp çadırlarının fiyatını etkileyen en önemli ayrıntı, aslında taban ve dış tentede kullanılan polyester kalitesidir. Marmot firmasının bu çadırında kullandığı 68D polyester kalitesi tabanda 5000mm, dış tentede 3000mm su geçirmezlik imkanı sağlıyor. Peki su geçirmezlik seviyesi tam olarak nedir? Yaklaşık yarım saat aralıksız yağan yağmurun su geçirmezlik seviyesi 1000mm dir. Yani Marmot Alvar ‘ın taban için kullandığı polyester 2,5 saat aralıksız yağan yağmura dayanacak seviyede. TR şartlarında hiç sorun yaşamadan kullanabileceğimiz kesin.

Çift bagaj

Daha geniş D şeklinde kapıları ve çift bagajı ile hem eşyalarınızı muhafaza edebilir hem de yağmurlu havalarda çadırda vakit geçirirken yemek vs gibi işlerini halledebilirsiniz. Ülkemizde bu tip çadırların dağcılık vb faaliyetlerde çok fazla kullanılmadığının farkındayım. Bu geniş hacimli bagaj ve kapı kısımları özellikle aile çadırı olarak tercih noktasında çok önemli.

Sabitleme / Gerdirme ipleri

Bir çadırı kış mevsiminde rüzgarlı havalarda kullanıma uygun hale getiren özelliklerden biri de çadırın dış tentesinde bulunan gerdirme ipleridir. Alvar modelinde bu ip sayıları yükseltilmiş. Yoğun rüzgar alan bölgelerde dahi güvenli kamp yapma imkanı sağlıyor. Kullanmayacağınız zamanlar ise bu ipleri söküp ayrı muhafaza edebilirsiniz.

Havalandırma

Bana göre çadır tercihi noktasında en önemli hususların başında havalandırma dediğimiz sistem yer almalıdır. Alvar modelinde her iki kapının üzerinde fermuarlı bir ek vardır. Bu ekler tam olarak açılıp içerideki hava akımını en üst seviyede tutar. Hatta dış tentedeki kapıların üzerinde bulunan küçük hava kanallarını açıp, iç tentedeki tülleri de açtığınızda, ilkbahar ve sonbahar kamplarında güzel bir hava akımı elde etmiş oluyorsunuz. Yazın ise dış tentedeki kapıların kapak kısımları hem sağa hem de sola doğru tam olarak açıldığı ve sabitlendiği için hava akımı anlamında hiçbir sorun yaşatmıyor.

Kolay Kurulum

Pollerin her biri, içinden geçen lastik ipler sayesinde birbirine bağlantılı olduğu için saniyeler içinde pollerin kurulumu tamamlanıyor. Poller dış tente üzerine mandallar sayesinde oturuluyor ve üst bağlantı için ayrı bir yatay direk takılıyor. 3 kişilik çadır olduğu için (genişlik bakımından) tek başınıza kurmanız biraz zor olacaktır.

Marmot Alvar 3P çadırın en büyük artıları

  • Geniş iç hacmi
  • Tavan yüksekliği (Çadır içinde oturduğunuzda taban kısmında halen boşluk kalmaktadır.)
  • Su geçirmezlik direncinin yüksek olması
  • Kolay kurulumu
  • Ses çıkarmayan fermuarlar ( Bu tamamen sessiz değil ama kaliteli malzemeden üretilmiş, yıpranma veya arıza durumu neredeyse imkansız.)
  • Havalandırma kalitesi
  • Küçük eşyalar için yan cepler ( Bu basit bir detay gibi gözükse de çadır içindeki eşyalarımızın düzeni konusunda büyük bir artı.)

Marmot Alvar 3P Teknik Özellikler

  • Giriş Kapısı (bagaj) 2
  • İç Çadır: 40d 100% Polyester No-See-Um Mesh F/R
  • Dış Çadır 68d 100% Polyester Taffeta 3000mm F/R
  • Çadır Zemin 68d% 100 Polyester Tafta 5000mm F / R
  • Çadır Giriş Alanı 0,92 sq m
  • Çadır Zemin Alanı 2.9 sq m / 31 sq ft
  • Taban alanı: 2,9 m²
  • Paket Ağırlığı 3120 gr
  • Paket Boyutu 68.6 x 17.8cm
  • Çadır Boyutu 102 x 135 / 122 x 224 cm
  • Pol Malzemesi 3 / DAC Pressfit 9.0 mm

Aslına bakarsanız yukarıdaki detaylar bir çadırın fiyatını etkileyen ana unsurlardır. Marmot birçok kolaylığı ve rahatlığı barındırın bu özellikleri Alvar modelinde toplamış. Tabi çadır tercihi kişinin kamp alışkanlıkları ile belirlenir. Yani sadece yaz kampı yapan birisinin bu çadıra para bağlaması pek mantıklı gözükmüyor. Avrupa ülkelerinde yeşil ve siyah renkleri satışta olsa da Türkiye’de sadece paslı turuncu modeli olarak satışta. Bu rengin özelliği sadece fotoğraflarda güzel çıkması değil, herhangi bir aksi durumda çadırın yerinin belirlenmesi, bulunurluğunu kolaylaştırmaktır. Taban ve dış tente için kullanılan malzemelerin su geçirmezlik oranı kış kampları için fazlası için yeterli. Tabi bu durum çadırın ağırlığını ve kapalı halindeki boyutunu hayli artırmış durumda. Yaklaşık 3 KG olan bu hali ile sırt çantanızda çadırı taşımak biraz zor. Fakat geniş hacimli ve mevsim şartlarına dayanıklı bir çadır tercihinde bulunduğumuzu göz önüne alırsak, bu ağırlık konfor ve ideal bir kamp için katlanılacak seviyede. Tabi ki 3 kişilik veya çok geniş bir hacim istemiyorsanız aynı modelin 2 kişilik olan versiyonu için Marmot Alvar 2P modeline göz atabilirsiniz.

Başlangıç seviyesi için uygun bir çadır olduğunu söyleyemem. Bunun sebebi fiyatı ve üretim amacı. Yani kamp çadırı almadan önce hangi mevsimde, hangi şartlarda kullanacağınızdan emin olmasınız. Marmot Alvar  orta ve üst derece kamp çadırları arasındadır.

Tercihinizi etkileyebilecek en çok kullanılan kamp çadırlarını görmek için kamp çadırı yazıma göz atmanızı öneririm.

Doğayla Kalın

Bir yorum yazın