Kampta ateş yakılması ve kamp ateşi çeşitleriyle ilgili birçok bilgiye internet üzerinde ulaşmak mümkünken, yere ateş yakıldığı taktirde doğaya verdiği zararı ve bu zararı en aza nasıl indirebiliriz ile ilgili ne yazık ki çok fazla bilgi yok. Kampta güvenli ateş konusunda detaylıca bilgi aktaracağım bu içeriği okumalı ve uygulamanızı önemle rica ederim.

Kampta Güvenli Ateş Nasıl Yakılır?

Bende bu konu hakkında kazandığım tecrübe ve edindiğim bilgilerle bir içerik hazırlama kararı aldım.

Kampta güvenli ateş 

Yere ateş yakmanın zararları nelerdir?

  • Toprağın içinde yaşayan ve toprağın canlı olmasını sağlayan mikroorganizmalar ve yüzeye yakın böcekler vardır. Yüksek ısı bunların tamamını yok edecektir.
  • Ağaçların besleyici kökleri yüzeye çok yakındır. Besleyici köklerini kaybeden ağaçlar kısa sürede devrilir.
  • Birçok ağaç, neslini devam ettirebilmek adına tohumlarını toprağa döker. Ateş zemininde olan tohumlar yok olacaktır.
  • Yine ağaçlardan toprağa düşen birçok hayvan için besleyici ürünler vardır. Bu ürünlerin yok olması ile ekosistemde yer alan hayvanlar bu besinlerden mahrum kalacaktır.
  • Yüksek ısının toprağa verdiği zarar doğa tarafından onarılıncaya kadar ateş yakın alanda bitki ve ağaç yetişmeyecektir.

Ateş zemininin seçilmesi: Özellikle kamp alanına ulaştığımızda ilk önceliğimiz kamp çadırımızı kuracağımız görseli güzel bir alan bulmak oluyor. Hem doğanın tadını doyasıya çıkarmak hem de kamp alanından geriye kalacak hatıra fotoğraflarında güzel kadrajı yakalamak için. Fakat bu noktada gün boyunca hatta bazı durumlarda gece dahi sönmeyecek ateş için zemin seçmek o alana tekrar tekrar gidebilmemiz için çok daha önemlidir. Kampta güvenli ateş dikkat edilmesi gereken en önemli konudur.

Mümkün olduğu kadar yer ateşi yakmamaya özen göstermeliyiz! Taşıma imkanınız varsa katlanabilir mangal, ateş kutusu gibi ekipmanlar kullanmalıyız! 

kamp ateşi nasıl yakılır

Peki güvenli ve doğaya en az zarar verecek ateşi nasıl yakarız?

Doğru Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?

  • Birinci önceliğimiz yer ateşi yakmamak olmalıdır. Eğer yanımızda ateş yakabileceğimiz herhangi bir ekipmanımız yoksa; daha önce ateş yakılmış (tahrip olmuş) alan seçilmelidir. Doğa karşılıklı fayda için var. Bu yüzden daha önce sık ateş yakılmış zemini tercih edersek toprakta ikinci bir hasara yol açmayız. Eğer sabit gittiğiniz bir alan varsa, ağaç köklerinden uzak ortak kullanıma uygun bir alan belirleyip, zorunlu olduğunuz için yer ateşi yakabilirsiniz. Ateşin etrafına taşlar dizerek sizden sonra geleceklerin dikkatini çekip, o alanda ateş yakmasını sağlayabilirsiniz.
  • Alanda daha önce ateş yakılmış bir zemin yoksa, toprağı biraz kazıp içine taş dizerek üzerinde ateşimizi yakabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli konu nemli ve ıslak, özellikle sulak alanlarda bulduğunuz taşlar patlamaya müsaittir. Mümkün oldukça sık dokulu taşlar seçmeliyiz. Bu tarz taşların ısınıp patlaması sonucu ciddi yaralanmalar ortaya çıkabilir.
  • Ateş yakacağınız alanın üst tarafına denk gelen yakın bir dal var mı? Ateş körüklendikçe, yükselirken fark etmediğiniz ağacın dalı önce kuruyacak daha sonra da yanmaya başlayacaktır. Alan seçiminde öncelikle dikkat etmeniz gereken konulardan biridir.
  • Toprağın üst bölümünü kürek vb bir ekipmanınız ile kazarak çukur oluşturabilir ve bu çukurun içini çakıl veya taşla doldurursanız toprağa en az zararı verirsiniz. Bu yöntem sayesinde yüzeye yakın olan ağaçların besleyici köklerini de fark edip, önlem almış olacaksınız.
  • Ateş yakılacak alanın etrafında bulunan kuru dalları, yaprakları temizlerseniz kıvılcım sıçraması gibi durumlarda oluşabilecek etkiyi en az indirirsiniz.
  • Taşlar ile ateşin etrafına çember oluşturmak önemli bir konu. Rüzgarında etkisiyle sıçrayacak bir parça kıvılcım dahi orman yangınına sebep olabilir.
  • Ateş yakmak için kullanacağınız kuru odunlara dikkat etmelisiniz. Karıncalar ve birçok canlı için yuva olarak kullanılan bir dal parçasını ateşe atmak istemezsiniz.
  • Rüzgarın yönünü iyi tespit edip, çadırınızı tam tersine kurmalısınız. Yakacağınız ateşin boyutuna göre kamp çadırınız ile ateşiniz arasındaki mesafeyi ayarlamalısınız. En ufak bir kıvılcım dahi çadırınıza zarar verecektir. Eğer gece ateşi sürekli yanıyorsa, çadırınıza olan yakınlığı ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden olabilecek durumlar oluşturabilir.
  • Ateşe yakın bir yerde acil durumlar için su bulundurmayı unutmayın.
  • En önemlisi de ateşin söndüğünden emin olmadan alanı terk etmeyin! 

Kamp Ateşi Çeşitleri

  1. Tepe Ateşi
  2. Çadır Ateşi
  3. Gece Nöbet Ateşi
  4. Yıldız Ateşi
  5. Yaslanan Ateş
  6. Piramit Ateş

Ormanlarda yere ateş yakılır mı? sorusuna daha önceki yazılarımda orman kanunu üzerinden cevaplamıştım. Orman Müdürlüğü veya Milli Parklara bağlı her alanda yere ateş yakılması yasaktır. Orman kanununa göre yere ateş yakmanın 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası olduğunu da ayrıca hatırlatmak isterim.

Hatta arazisi orman müdürlüğüne ait olan kamp yerlerinde sadece daha önce belirlenmiş sabit alanlarda ateş yakılabilir ve alan içerisinde tesisin temin ettiği odunlar dışında dışarıdan odun getirilemez.(Bunun sebebi ilgili alandaki ekolojik sistemi korumaktır. Yanımızda getirdiğimiz odunların içerisinde barınma ihtimali olan bölgedekilerden farklı böceklerin, alana girmesini engellemektir.)

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--


Sosyal Medya Hesaplarımdan Takip edebilirsiniz!

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci

Bir yorum yazın