Orman kamplarının en güzel yanı, doğada bulabileceğiniz bitki ve çiçeklerden yapabileceğiniz çaylardır. Kamp ateşinde çay kampınıza ayrı bir tat katacaktır. Kamp yaptığınız bölgeye göre bitki türleri değişse de neredeyse her bitkinin ve çiçeğin çayı yapılabilmektedir. Sürekli aynı bölge içinde kamp yapıyorsanız, tecrübe ederek kendi bitki çayı karışımınızı da oluşturabilirsiniz. Tabi bitki çayı demlemenin en önemli şartı kararınca içmektir. Fazla tüketimde birçok bitkinin vücuda zarara vardır.

Kamp ateşinde çay

Kamp ateşinde hızlı bir şekilde yapılan doğal çaylar hangileridir?

Doğada rahatça bulabileceğimiz birkaç bitki ve çiçek ile kamp ateşinde çay demleyebilirsiniz.

  • Ihlamur
  • Kuşburnu
  • Papatya
  • Kekik
  • Karabaş otu
  • Sarı kantaron
  • Isırgan otu
  • Ardıç
  • Çam iğnesi
  • Melisa çiçeği

Çam iğnesi çayı nasıl yapılır?

Orman kamplarında en çok demlenen çaylardan birisidir. Genellikle Şubat ve Mart aylarında dal uçlarındaki açık renkli kısımlarından toplayarak yapmanız gerekir. Aksi halde çok acı bir çay ile karışılabilirsiniz.

çam iğnesi çayı

Çam iğnesi çayını sıcak suda bekletme veya kaynatma yöntemiyle demleyebilirsiniz. Ben ağırlıkla birkaç bitki daha eklediğim için genelde kısık ateşte kaynatarak demliyorum. Asıl aroma tadına ulaşmak içinse bir miktar suda 1-2 gün beklettikten sonra üzerine su ekleyerek yaklaşık 10-15 dakika kaynatarak içebilirsiniz.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Aroması yoğun bir çay olacağı için yanınızda varsa az miktarda bal atarak tatlandırabilirsiniz.

Bulunduğunuz bölgede ardıç ve papatya varsa karışma eklediğinizde daha lezzetli bir tat alabilirsiniz. kamp ateşinde çay olarak mutlaka çam iğnesi çayını deneyin derim.

Isırgan Otu Çayı nasıl yapılır?

Doğada çok fazla rastlayabileceğiniz ısırganın faydaları say say bitmez. Isırgan çayı demleme konusunda da çok fazla bilgi varken en sağlıklı olanı; bir fincan çay için kurutulmuş bir çay kaşığı ısırgan otunu kaynamış suyun içinde yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra içmektir.

Kekik çayı nasıl yapılır?

Kokusunda hemen tanıyacağınız kekiklerin çayını demlemek oldukça basit. Yine özünü kaybetmemesi adına kaynamış bir suyun için 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekiği atıp 10-15 dakika bekliyoruz.

Kurutulduktan sonra çok ufak parçalara ayrılan kekiğin bardağın dibine inmemesi için süzgeç bulundurmanız gerekebilir. Önemli değil diyorsanız sorun yok.

Eğer toplar toplamaz demlerim diyorsanız ufak parçalara ayırdığınız kekiği kaynar suyun içine atıp en fazla 20 dakikaya kadar bekletebilirsiniz. Aroma yoğunluğundan kaynaklı bu süre tamamen size kalmış.

Papatya çayı nasıl yapılır?

Kamp yapmamızım en büyük amaçlarından birisi şehir gürültüsünden ve stresinden kurtulmak sanırım. Buna en büyük desteği papatya

+çayı verebilir. Genel anlamda kasları gevşeterek sakinleştirici etkisi veren papatya çayı boğaz ağrısı sindirim sistemine yardımcı olmak gibi birçok rahatsızlığı da iyi gelmektedir.  Kurutulmuş olarak demlenirse daha yoğun aroma vermektedir. Kaynamış bir suyun içine 2-3 yemek kaşığı papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 4-5 dakika demlemeniz yeterlidir.

Genel anlamda birçok bitki çayının demlenme yöntemi aynıdır. Taze şekilde yapılan tüm demleme yöntemlerinde ağır bir aroma tadı ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yanınızda süzme bal bulundurma imkânınız varsa içimini çok daha lezzetli hale getirmiş oluruz. Özellikle çam yaprağı veya diğer adıyla çam iğnesi çayı demleyecekseniz yoğun bir aroma tadıyla karşılaşmamak adına az miktarda da olsa bal eklemenizde fayda var.

Yine yukarıda belirttiğim bitkileri tek tek demleyebileceğiniz gibi karıştırarak da demlemeniz mümkün. Mesela ardıç ve papatya çayının üzerine çam iğnesi atarak güzel bir aroma yakabilirsiniz ya da ıhlamur çayını kaynatırken birkaç dilim ayva ve limon parçacığı atabilirsiniz.

Eğer bitki karışımlarına dair tecrübeniz varsa yorum kısmında paylaşarak bizleri de bilgilendirebilirsiniz.

*** Bitki çaylarının aşırı tüketimi sağlık açısından zararlıdır.

*** Daha önce denemediğiniz bitkilerin, alerji durumlarını göz önüne almanız gereklidir.

*** Birçok bitki ve çiçek çeşidi birbirine benzeyebilir. Tecrübesi olanlardan destek alabilirsiniz.

Doğayla kalın…


Takip ederek destek vermeyi unutmayın!

http://www.instagram.com/dogadakiyabanci
http://www.youtube.com/dogadakiyabanci

Bir yorum yazın