Kuksa ve kaşık oyma hobisine başladığım günden bu yana birçok farklı ekipmanı deneme fırsatım oldu. Bu oyma ekipmanlarını denerken önceliğim her zaman fiyat ve performans karşılaştırması oldu. Ahmet Açık oyma bıçağı deneyimlerim arasına yeni katıldı. Bu içerikte her zaman olduğu gibi deneyimimi tarafsızca aktarıyor olacağım. Tabi marka kanunu gereği diğer oyma bıçakları ile bir kıyaslama yapmam mümkün değil! Bu yüzden sadece bu ürünleri inceleyeceğim.

Ahmet Açık Usta

Aslına bakarsanız kuksa yapmaya başladığım günden bugüne dek alternatif tüm ekipmanları araştırıyorum. Bunun amacı kendime en uygun oyma-yontma bıçaklarını bulmaya çalışmakla birlikte, sosyal medya hesaplarıma gelen onlarca tavsiye isteyen kişilere doğru yönlendirme yapabilmek. Bu yönlendirmeler; kuksaya olan merakına, ne kadar süre basit gözüken bu zor hobiyi yapıp yapmayacağına, bütçesi, hangi ağaçlarla çalışmak istediği gibi soruların yanıtlarına göre oluyor. Ahmet Açık usta çok uzun zamandan beri bu işi yapıyor olmasına rağmen sosyal medyada karşıma çok çıkmadı diyebilirim. Bu yüzden de deneyimleme fırsatını çok geç buldum. Ahmet Açık, Eskişehir’de kendi atölyesinde kuksa oyma yontma bıçakları yanı sıra kamp bıçakları da yapmakta.

Oyma Bıçağı Çeliği Önemli Mi?

Normal bıçaklarda çelik tercihi önemlidir fakat oyma bıçaklarda bu önem çok daha fazla olmalıdır. Çünkü oyma bıçakları ağacın en sert noktalarıyla zorlanan, yüksek baskı ile kullanılan, normal kamp bıçaklarına nazaran belkide 3 kat daha fazla çalışan bıçaklardır. Bu noktada ise oyma bıçağı çelik kalitesi ve çeliğin işlenme süreci çok ama çok önemlidir. 1070 ve O2 çelik kullanıyor. Çelikler İsveç menşeili. Bu da çok önemli bir konu çünkü kalitenin yanı sıra ham madde fiyatlarını oldukça etkiliyor. İşin detaylı açıklama kısmına girmeyeceğim ama çelik ve çeliği işlemede bana göre çok iyi bir sonuç ortaya çıkmış. oldukça sert ağaçlar ile çalışmama rağmen biley ihtiyacı çok geç doğdu, hatta yapılmasa bile yine uzun süre devam edecek gibi.

Ahmet Açık Oyma Bıçağı İnceleme

Kullandığım her ekipmanı kendi alanında uzun süre deneyimledikten sonra paylaşmayı uygun bulmuyorum. Ustaya ait; kuksa oyma bıçağı, oluklu iskarpela ve yontma bıçağını (ergonomik sap modelini) kullanıyorum. 1 ıhlamur, 1 ardıç ve bir ceviz ağacı kuksa yapmak için denedim. Oldukça kaliteli sonuç verdi diyebilirim. Normal şartlarda ıhlamur hariç sert olan bu ağaçlar sonrasında ciddi bir körelme olması gerekirken ufak bir masatlama ile kağıt kesecek seviyeye geldi. Bunun başlıca sebebi hepinizin bildiği gibi kullanılan çelik ve çeliğin işlenmesi.

Kuksa-Kaşık Oyma Bıçağı Yorum

Yontma Bıçağı

Ergonomik sap yontma bıçağı biraz eli büyük olanlar için faydalı diyebilirim. Bu konuda ben de alırken dikkat etmedim. Eliniz küçük ise standart şekilde alırsanız riskli bir yontma sunuyor. Bunun nüne geçmek için ergonomik sap tercih ediyorsanız mutlaka usta ile öncesinde görüşüp, ölçüleri ayarlamanızı tavsiye ederim. Ele tam oturursa çok güzel performans verecektir.

Kuksa Oyma Bıçağı

Kuksa oyma bıçağı sap kısmı uzun mu? Bana göre çok ideal. Özellikle kuksayı yaparken işkence, mengene ile sabitliyorsanız, çift el kullanma imkanı veriyor. Bu da sert ağaçlarda işaret parmağı desteği olmadan güzel bir sonuç veriyor. Oyma bıçağının çelik uzunluğu kabzanın tamamına uzanmıyor. Bu durumda kırılma olur izlenimi olsa da 80 kg lık bir yükü rahatça sırtladığını söyleyebilirim.

Oval Oluklu İskarpela

Kuksa yapımının ilk aşamasında oldukça iyi sonuç veriyor. Hafif bir eğimi var. Bu eğim içe doğru yüksek parça almaya imkan sunuyor. Ağız 30mm yani 3 cm. Kuksa için oldukça iyi bir ölçü. Tabi yine bu ağız genişliğini kişiselleştirebiliyorsunuz. Sadece bu oluklu iskarpela ile kuksa tamamlanır mı? Bence zor. İç kısımlarına indikçe daha doğrusu kuksanın orta kısmından sonra parça alma kısmını daraltıyor. Fakat kuksa oymanın büyük yükü zaten geride kaldı diyebiliriz. Bu noktada oyma bıçağınız devreye girmeli ya da deve boynu iskarpela. Ben deve boynunu denedim fakat oldukça iyi gözüküyor. Keza deve boynu iskarpela seçenekleri çok dar. Piyasada el yapımı bulması zor, yabancı markaların ise fiyatları ortada. Yakın zamanda deneme fırsatım olursa deve boynu oluklu iskarpela için daha detaylı bilgilendirme yapabilirim ama tercih edilirse pişman olunmayacağı kesin.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Satın aldıktan sonraki süreç?

Benim en takdir ettiğim kısım bu oldu. Siparişinizi aldıktan sonra en fazla 4 gün içinde kargolanıyor ve size ulaşıyor. Haftada 2 gün kargo günü olan ustanın üretimi diğer günlerde devam ediyor. Örneğin Salı günü kargoya çıkıyor ve siz Pazartesi sabah saatlerinde sipariş verdiyseniz, oyma bıçağınız en fazla 2-3 gün içinde size ulaşıyor. Her ne kadar kişiye özel üretimlerde bu bekleme süresi yüksek olsa da, Ahmet Açık düzenini iyi sağlamış diyebilirim.

Oyma Bıçakları Fiyatları

  • Oval iskarpela 150.00 TL
  • Ergonomik Yontma Bıçağı 150.00 TL
  • Kuksa-kaşık oyma bıçağı 110.00 TL

(Güncel fiyat için ustanın instagram hesabı üzerinden iletişime geçiniz: @ahmetacikforge

Ürün incelemelerinde fiyat belirtmişsem mutlaka güncel fiyat için kaynağa danışmanızı tavsiye ederim. Tabi Ahmet Açık Usta için, fiyat artış konusunda ben de ilk paylaşımım da şikayet yanıtları almıştım. Şimdi onu da detaylı anlatayım.

Kuksa oyma bıçakları yapan yerli ustalar listesi için daha önce, sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşımda ustalar hakkında deneyimleyen kişilerden yorum istemiştim. Ahmet Açık oyma bıçağı için gelen şikayetlerin başında fiyat artışı konusuyla ilgili başlıklar gözüme çarptı. Tabi ustanın toplu malzeme alımı yaptığı zamanlama ile benim içeriğimi oluşturma zamanım aynı ana denk gelince fiyat artışı şikayetleri direkt bana geldi 🙂

İçerik sonrası detaylı bir araştırma yaptım. Hatta yazışmaların ekran görüntülerini de rica ettim. Şimdi konuyu netleştirelim.

  • Usta, çelik vs malzeme alımı toplu yapıyor. Aldığı malzeme, yaptığı ürünün fiyatını belirliyor diyebiliriz. Ürünlerin büyük kısmı standart gözükse de aslında kişiye özel üretim yapmakta (Ergonomik sap yontma bıçağında ve oluklu iskarpela ağız ölçüsünde değindiğim gibi) Siparişini onaylayan kişiden, shoppier üzerinden veya havale/EFT ile ücreti aldıktan sonra üretime başlıyor. Elindeki malzeme stoğu karşılığında ise siparişleri kabul ediyor.
  • Gelen şikayetlerin ortak yanı, ”sosyal medya hesabından fiyat sordum 1 hafta sonra satın almak için yazdığımda fiyatta 20-30 TL artış olduğu” yönünde.
  • Bu durumun sebebi; çelik vs malzeme fiyatlarına gelen artış.
  • Onaylı olan, yani ürün satın alıp bekleyen müşterilerin ürünleri, aynı fiyatlar üzerinden müşterilerine gönderilmiş. Fakat daha önce fiyat isteyenler sipariş vermek için yazdığında yeni fiyatlarını iletmiş.
  • Keza elindeki malzeme sayısına göre sipariş kabul ettiği için, yazanlardan sipariş almamış ve ileri bir tarihte tekrar yazmalarını iletmiş. Yani; onaylı, ücreti alınmış bir ürüne zam yapılmamış.
  • Zam oranları, çeliğe gelen zamlar ile eşdeğer olmasına karşılık çok uzun zaman sonra mecburen bu fiyat farkını yansıttığını, ufakta olsa zam yapma kararı aldığından bahsetti.
  • Keza döviz kuru, uygulanan vergiler derken birçok markanın son zamanlardaki
  • Özellikle fiyat performans incelemem sonrası, kesinlikle tavsiye listemde yer veriyorum.

Oyma Bıçakları ile ilgili detaylı inceleme videom yakında bu içeriğe ve youtube kanalıma eklenecektir.

Bir yorum yazın