Kamp ekipmanları arasında en zor seçilen temel ekipmanlardan biri de kamp matlarıdır. kamp matı amacı zemin ile bedenimiz arasındaki ısı yalıtımı ve konforlu bir uyku olanağını sağlamaktır. Yaz kampları dahil her kampta yanımızda olması gereken temel ekipmanlarımız arasındadır. Özellikle son zamanlarda şişme mat arayışları çok fazla arttı. Bunun başlıca sebebi, normal köpük matlara göre, sağlanan konforu biraz daha arttırmak ve daha az yer kaplama avantajından yararlanmak. Şişme mat tercih etmeden önce birçok tavsiye yazısına da göz atılması gerekir. Aynı kamp çadırlarında olduğu gibi tek bir amacı varmış gibi gözükse de teknik açıdan bakıldığında farklı amaçlara hizmet ediyor.
Kamp Matı Tercihi
Kamplarda, sağlık açısında köpük matların, diğer adı ile rulo matların katkısını da atlamamak lazım. Gün içerisinde sürekli oturarak çalışan insanlar için sert bir zeminde, kısa süreli bir uyku dahi bel ağrıları için çok faydalı ve dinç bir sabaha uyanmak demektir.. Bu sebeple şişme yatakların yerine köpük veya şişme matların tercih edilmesini öneriyorum.
Kamp Çadırı İçin Şişme Mat Mı? Şişme Yatak mı?
Şişme yataklardan her ne kadar evinizdeki yatağın konforu bekleseniz de, beklentinizin aksine şişme yataklar çok yüksek bir konfor sağlamıyor. Tam kapasite şişirmiş olsanız da, bir şekilde oluşan hava kaybı, yatağın üzerinde en ufak bir kımıldama durumunda rahatsız edici bir hareketlilik oluşturuyor. Diğer en büyük sebeplerinde birisi de yükseklikleri. Standart diyebileceğimiz kamp çadırlarında, ciddi bir zemin yüksekliği verdiğinden çadırın iç alanını oldukça daraltıyor.
- Şişme yataklar ısı yalıtımı sağlamaz.
- Şişme matlarda ara kısımda kullanılan malzeme, ısı yalıtımı sağlar.
- Şişme yataklar, şişme matlara göre ciddi yer kaplamaktadır.
- Kamp matı, şişme yataklara göre çok daha hafiftir. Sırt çantalarında rahatlıkla taşınabilir.
- Şişme matlar çadır iç yüksekliğini kısıtlamaz.
gibi başlıca başlıklar şişme mat tercihine yönelmenizi sağlayabilir. Sonbahar ve kış kamplarında kullanmak için şişme mat alırken en önemli ve dikkat edilmesi gereken R değeridir.
R değeri Nedir?
R değeri şişme matların ısı yalıtımlarını belirleyen değerdir. R değerini belirleme anlamında, uyku tulumlarında olduğu gibi bir avrupa standartı olmasa da üretici firmalar kendi testleri sonucu bu değeri belirlemektedir. Bu değer 1 ile 9 arasında değişir. (Son üretilen matlarda bu değerler 11 ‘e kadar yükseltilmiştir.) Bu değer ne kadar yüksek ise matın ısı iletimi de o kadar azalır.
- Yaz kampları için 3 ve altında R değeri olan matlar tercih edilebilir.
- Sonbahar kampları için 3 ile 5 arasında bir R değerine sahip matı tercih edebilirsiniz.
- Kış kampları için 5 – 11 arasındaki matlar tercih edilmelidir.
R değeri yükseldikçe matların fiyatları da yükselmektedir. Genel kamp yaptığınız alanları veya yeni oluşturacağınız rotayı planladıktan sonra şişme mat tercih etmenizde fayda var.
--Google Reklamları--
-- Yazının Devamı--
Tabi bu değerler zemin ile sizin aranızdaki ısı yalıtımını sağlıyor. İyi bir uyku tulumu ve çadır tercihi de içeride bulunan ısı yalıtımı ciddi etkileyecektir.
Şişme Mat Tavsiyesi
Başlangıç ve orta seviye için şişme mat önerisi olarak High Peak Oregon 180 modelini önerebilirim. Şişme matın şu an ki satış fiyatı 199.50 TL. (Güncel fiyatı kontrol ediniz.)
Boyut ve ağırlık bakımından üst sınıf ihtiyaç karşılayan şişme kamp matı statüsünde değerlendiremiyor olsam da fiyat ve performans bakımından tercih listesinde ilk sırada olabilir. Matların fiyat dengesi ağırlık ve boyutları ile de ölçülebilir. Bu yüzden önerdiğim bu ürünü profesyonel olarak dağcılıkla uğraşan kampçılarının kullanması pek uygun olmayabilir. Orta düzey yaz ve kış kamplarında tercih edebileceğiniz ve yüksek konfor alabileceğiniz bir üründür. Ürünün resmi sayfasında dahil R değeri belirtilmemiş. Bir kaç yabancı forum sayfasında 4-5 düzeylerinde olduğuna dair tahminler var. Fakat deneyim notlarına göre değerlendirecek olursak belirttiğim gibi yaz, sonbahar ve orta derece kış kamplarında gayet yeterli.
High Peak Oregon 180 Şişme Mat Teknik Özellikleri
- 180 x 50 x 5 cm boyutlarında
- 1500 Gr ağırlığında
- 50 x 15 paketlendikten sonraki boyut
- 210T Polyester ve yırtılmaya dayanıklı üst kumaş
- Kaymaz Polyester 150D alt taban
- Tek çıkışlı sabit kapalı şişirilmesi kolay valf
- Kendiliğinden şişebilen mat
- Dış kumaş lamine köpük
- 5 cm’lik açık gözlü köpük termo iç kısım
- Hava ve su geçirmeyen dış kumaş
İç kısmında ve dış kısmında bulunan köpük katmanlar, şişme matın üzerine yatıktan sonra bel şeklini almasını sağlıyor. Bu durum bel ve kalça rahatlığını sağlayarak konforlu bir uyku olanağı sunuyor. İçinde bulunana sünger/köpük malzeme, matı açtıktan sonra, geri bırakma özelliği sayesinde kendi hacminin %90 oranında hava ile dolmasını sağlıyor. Diğer kalan havayı valf üzerinden üfleyerek sağlıyorsunuz. İlk birkaç kullanımda bunu fark edebilmek mümkün değil. Köpük malzeme birkaç kullanımdan sonra daha aktif hale geliyor. Kendi kendine şişebilen matların özelliği, köpük malzeme sayesindedir. Sosyal medyadan gelen sorularda kendi kendine hava ile şişebilen matlar soruluyor. Direkt hava ile dolup kendi kendine şişen bir mat yoktur. Deniz yatağını andıran poşet bir yüzeye benzeyen matlar kamplarda kullanıma uygun değildir.
Şişme Mat Nasıl Toplanır?
Kış Kampında Şişme Mat Kullanmak
Yaz aylarında dahi olsanız zeminden gelen soğuk kaçınılmazdır. Bu sebeple kamplarda vücut ısınızı dengede tutan asıl ekipmanınız uyku tulumu olsa da matların ısı yalıtımı anlamında sağladığı artı tartışılmaz. Öncelikle bilinmesi gereken önemli konu kamplarda şişme matların (sadece hava ile dolan) içindeki hava çok kısa sürede soğuyacağı için bir performans beklememelisiniz. Tam hücre olan sünger matlar bu şişme matlara nazaran daha yüksek bir yalıtım sağlamaktadır. Tavsiye ettiğim Oregon 180 şişme mat iç hacmi köpük ve hava ile doludur. Bu sebeple direkt yüksek soğuk olan bölgelerde tam performans sağlamaz. Fakat içindeki hava kısmı şişme matlara göre az olduğunda ve köpük katmanı olduğundan tam olarak orta sınıf bir mat diyebiliriz. Boyutları bakımından dağcılıkta kullanıma uygun olmasa da standart kış kamplarında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Şişme matlardan veya köpük dolgulu şişme matlardan tam performans alabilmek için sırt üstü şeklinde mat ile tam temas edecek şekilde yatılmalıdır. Yan olarak yattığınız zaman ısı yalıtımından tam anlamıyla faydalanamazsınız. Keza uyku tulumu içinde de yan yatmak ısı kaybına neden olan olan boşluklara sebep verir.
Şişme Mat Saklanması ve Bakımı
Bir ekipmanın doğru kullanımı kadar doğru muhafaza etmek, kullanım ömrünü uzatan en büyük etkendir. Şişme mat kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu çadırın tabanında bulunan ve gözden kaçan sivri taşlar, dal parçalarıdır. Çadırın alt tabanını da deleceği gibi şişme matı kullanılmaz hale getirebilir. Gerçi bu tarz durumlarda dolgu malzemeleri ile şişme matı kurtarmak mümkün.
Şişme matınızı temizlerken kimyasal herhangi bir madde kullanmamaya özen gösteriniz. hafif ıslak bir bez ve doğal sabun kullanabilirsiniz. Kesinlikle makineye atmayınız.
Uyku tulumlarında olduğu gibi sarılı bir şekilde paketlenip muhafaza etmek doğru değildir. Şişme matı açık ve serili bir şekilde muhafaza etme imkanınız varsa çok iyi olacaktır. En kötü ihtimal orta kısmı tam ezilmeyecek şekilde iki kat ya da geniş rolo şeklinde saklayabilirsiniz. İlk satın aldığım şişme mat, uzun süre silindir şeklinde kapalı kaldığı için yan taraflarındaki sıcak baskılar çözülmüş ve hava kaçırdığı için kullanılmaz hale gelmişti.
Kullanım anına ve saklanmasına dair görseller yakında eklenecektir.
2 Yorum
Güzel yazı, tek sorum oregon 180 mi forclaz 500 şişme mat mı?
Şuan oregon 200lira civarı 400den inmiş gibi gösterselerde hep 200 sanırım? özetle hangisi tercih edilmeli sağlamlık ve yer kaplaması açısından, forclaz 500 ile kıyaslama şansınız oldumu
Daha önce hiç kullandım. Kıyaslama için güzel bir örnek verdiniz teşekkür ederim. Teknik anlamda içeriğini incelediğimde aynı segment ürünler diyebilirim. Ağırlık bakımından Decathlon Forclaz 500 daha avantajlı gözüküyor. Fakat bu durumda da ağırlığa sebep olan kısıma bakmak lazım. Kendiliğinden şişebilen matların ağırlığını etkileyen en önemli faktör iç köpükleridir. Yani daha dolgulu bir köpük. Eğer konfor anlamında bir performans istiyorsanız daha dolgulu olan şişme mat tercih etmekte fayda var. Ayrıca Oregon mumya tipi değil, dikdörtgen bir mat. yani uyku sırasında hareket kabiliyetini yüksek tutuyor. Sırt çantalı gezginler için ağırlık kısmı belki uzun sürede etken olabilir fakat dediğim gibi konfora etkisi. Ek olarak deneyimlerim sırasında şunu fark ettim 4-5 kullanım sonrasında iç köpük sistemi daha çok bele ve kalçaya uyum sağlıyor. Yani biraz daha yumuşak, destekli bir uyuma sağlıyor.