Bushcraft Nedir?
Sözlükte tam anlamıyla bir karşılığı olmamasına rağmen, Avusturalya ve Yeni Zelanda da ‘hayatta kalma hüneri’ olarak adlandırılır. Bushcraft Nedir? kelimesinin anlamı da buradan gelmektedir.
Hayatı idame ile arasındaki en önemli fark, az ekipman ile doğada konforlu yaşamak adına üretim yapmaktır. Bu üretime, doğal malzemeler kullanarak şehirlerde alıştığımız, konfor sağlayan eşyaların taklit edilmesi diyebiliriz.
Bushcraft Anlamı Nedir?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte afet durumlarındaki azalma, bushcraft kelimesinin anlamını biraz daha farklı yorumlamamıza neden oluyor.
Günümüzde ağırlıkla orman kampı yapan kişiler tarafından benimsenen bushcraft yaşam biçimi; az ekipmanla çok iş mantığı üzerine hareket etmek üzerine kurulu olmasına rağmen, uygulamada çok başarılı olduğu söylenemez. Sadece sosyal medya paylaşımlarında kullanılmak üzere çekilen fotoğraflardan ibaret kalıyor demek daha doğru.
Bushcraft Özellikleri
Bu akım her ne kadar rahatsız edici gözükse de son yıllarda sadece sosyal medyada paylaşım yapmak için doğada vakit geçirmeye başlayan insan sayısını arttırdı. İnsanları doğaya çıkmaya teşvik eden her proje, değerli ve desteklenmeli. Fakat bushcraft adı altıyla yapılan bu işlerin bir kuralı hatta sınırı olması kanısındayım. Kural ve sınırlama anlamında kast ettiğim tam olarak, yanında getirdiği çadırı kullanmak yerine, yaş ağaç kesip barınak yapmak, anlamsız ve doğaya zarar vermenin ötesinde değil. Bulunduğunuz alanda bol miktarda kuru odun, yıkık ağaç varsa, bu deneyimi yaşamak için elbette barınak yapıp kalabilirsiniz ama sırf fotoğraf paylaşmak adına böyle bir eylem olmamalı.
Bushcraft kelimesi, içerisinde birçok farklı beceriyi barındırmaktadır; doğal araçlarla ateş yakmak, balta bıçak testere gibi aletlerin kullanımları, su arama/temin etme, yön bulma, ahşap oymacılığı, yemek hazırlama, doğal ip/halat yapımı bunlardan bazıları…
Bushcraft bıçağı, yukarıda belirttiğim işlerin tamamını yapmak üzere, N690 veya D2 çelik gibi ağır işleri karşılayacak çeliklerden yapılmaktadır.
--Google Reklamları--
-- Yazının Devamı--
Bushcarft yemeği konusunda bir çok kişi, doğada bulduğu ot, mantar, meyve gibi malzemeleri kullanma hevesinde. Bu malzemelerin kullanımı, uzun zaman sonucu kazanılmış bilgi ve deneyim ile gerçekleştirilmeli. aksi halde zehirlenme hatta ölümle sonuçlanabilir.
Uzun süre doğada konforlu yaşamın aksine, hafta sonlarımızı değerlendirmek adına doğaya çıktığımızı varsayarsak, bushcraft felsefesinin temelinde olan, doğal ip yapımı, ahşap oymacılığı, deri işleme gibi bir çok faaliyeti hobimiz haline getirmek, şehir yaşantımızındı konforunu artıracaktır. Bu hobiler, özellikle gençlerin el becerilerine, geleceğe hazırlığına, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmasına, sosyal çevre içinde konum elde etmesine, öz güvenine, ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.
Son zamanlarda TV programlarında görsel şov malzemesi olsa da; barınakta uyumak, ateş yakmak gibi işler ciddi bir dayanıklılık ister. Yay matkabı ile birkaç dakika içinde yakılan ateşler aslında uzun süren bir sabır testidir. Bilgi ve tecrübede cabası…
Şehirdeki konforun ötesinde doğa ile bağ kurarak keyif aldığım şeyleri pratik doğal çözümlerle yapıyorum.
Yaptığım şey ne kadar bushcraft olmasa da, bilgi ve tecrübesine az çok sahip olduğumu düşündüğüm bu yolu Modern Bushcraft Camping olarak adlandırdım.
Günümüz teknolojisini de kullanarak insanları doğaya çağırmanın bir yolu bu. Tabi en önemlisi doğaya saygısı olanları..
Doğayla kalın…
Modern Bushcraft olarak adlandırdığım faaliyetlerimi içeren kamplarımdan bir kaç kareyi paylaşmak isterim;
[envira-gallery id=”1529″]
5 Yorum
“Sadece sosyal medya paylaşımlarında kullanılmak üzere çekilen fotoğraflardan ibaret kalıyor demek daha doğru.” Gerçekten çok doğru bir tespit. Dağcılık, tırmanış vb. doğa sporlarıyla uğraşmış birisi olarak bu hobiyi yeni yeni tanıyorum ki sizin blogunuz da bu konuda en beğendiğim kaynaklardan birisi. Maalesef, bushcraft gibi müsabık olmayan aktivitelerde insanlar bilgi-tecrübelerini artırmak yerine malzeme kalitelerini arttırmayı hedefliyor, ekipmanını en iyi markalardan dizenler kendilerini profesyonel doğa insanı addediyorlar. Sosyal medya gıcır gıcır malzemelere sahip “bushcraft survivorlardan” geçilmiyor.Göz attığım çoğu bushcraft blogu adeta malzeme inceleme platformu olarak iş görüyor. Bushcraft felsefesiyle ilgili fikirlerinizi kaleme alan bir yazı yazmanızın sizi takip edenler ve bu aktiviteye gönül verenler için çok faydalı olacağını düşünüyorum
Kesinlikle öyle. Fakat yıllardır kamp yapan biri olarak söylüyorum ki instagram sayesinde insanlar kamp yapmaya başladı. Sırf sucuklu yumurta yemek için mi ormana/kampa gidiyorlar?
Yoksa keşfetmeye mi meraklılar? ya da kaybolmaya?
Gezginler mi? Bushmanler mi? Yoksa sıradan bir kampçı mı?
Sırf bir kare fotoğraf paylaşmak için kamp yapana da, amann instagramda takipçi kasarım diye yola çıkana da, eşe dosta hava atarım, çadırda da yatarım diyene de hiç bir sözüm yok aslında. Amacı her ne olursa olsun doğaya saygılı bir şekilde doğada olmaktan daha doğal bir şey yok. Bu amaçlar insanları doğada vakit geçirmeye sürüklüyorsa ben kendi adıma taktir ederim… Tek bir kural var önemsediğim, gerisi pekte önemli değil. Ortak kullanımımıza sunulmuş olan doğaya saygılı olmak! Eğer insanlar bunu yerine getiriyorsa, sırf sosyal medya uğruna çıksınlar doğaya sorun yok, yeter ki çıkıp doğaya karışsınlar ama tek kurala uyarak !! Tabi bu benim şahsi görüşüm ama doğada kamp yapan aileleri, çiftleri, kadınları, erkekleri görmek, hiç tanımadığım birinin çadırına yaklaşıp tanışmak. Kampdaş dediğim dostlukları kısacık kamp boyunca edinmek… Güzel şeyler bunlar ya 🙂
İçimde kalan, söylemek isteyip bir türlü fırsat bulamadığım veya cümleye dökemediğim ifadeleri cümleleri kelimeleri düşübceleri aktardığınız için teşekkür ediyorum…
Yazın tek kelimeyle harika.bende Bushcrafter gibi takılsamda aslında eskiden ormanda kaybolmaktan geliyor.kendimi geliştirmek,neyi nasıl yaparım gibi.ama bir hultafors balta alan bir Bushcraft bıçak alan hemen Prof. Ben 20 senedir bıçak bilememe rağmen bıçak bilemeyi 2 sene araştırdım ve hala öğreniyorum.gerçekten dinleyen istekli kişilere bildiğim kadar bilgi paylaşıyorum. Niyemi “herkez çok biliyor”. Selamlar
Kesinlikle öyle. En iyi bushman diyeceğimiz insanlar köylerde doğup büyüyen dedelerimiz. Şu an bizim öğrenmek ve uygulamak için can attığımız birçok konu onlar için çocukluktan gelen alışkanlık. Bu yüzden hep dediğim gibi biz şehirliler, doğada bu kadar kısıtlı vakit geçirdikçe ancak doğada öğrenmeye açık bir yabancıyız. Amaç sosyal medyada şov yapmak olammalı. Amaç; her daim kendimizi bu işte geliştirmek, öğrenmek ve öğrendiklerimizi gelecek nesillere aktarmak olmalı !