Sakarya Akyazı’ya bağlı olan Acelle Yaylası, İstanbul’a ve Ankara’ya yakınlığı ile kamp rotalarında yer alan doğa harikası bir alan. Yayla kampı için en güzel mevsim olarak sonbaharda tercih edilebileceği gibi yazı ve kışı da ayrı bir güzel.
Akyazı Acelle yaylası 1300 rakımdadır. Sonbahar aylarında kampa gidecekler kış kampı hazırlıklarını yapıp gitmeli 🙂
Acella Yaylası Nerede?
Acelle Yaylası, Sakarya Akyazı ilçesine bağlı Taşburun Köyünde yer alıyor. Sakarya’ya uzaklığı 70 km. İstanbul’dan giderken Sakarya Akyazı sonrası sırasıyla Taşburun – Ballıkaya – Taşyatak – Hasyatak köylerini takip ederek yaylaya ulaştık.
İlk köyden itibaren yollar toprak. Yağış olmadığı sürece yollarda sorun yok fakat yağış sonrası çamurlu olduğu için binek araçlar ile gidenler zorlanabilir.
Acelle Yaylası Kamp
Yayla içinde herhangi bir konaklama tesisi ve kamp alanı yok. Yaylanın tamamı doğal alan. Yaz aylarında yayla şenlikleri oluyor ve bu şenlikler için çevrili bir alan yapılmış. Bu şenlikler her yıl 25-26-27 Temmuz tarihleri arasında yapılmakta.
--Google Reklamları--
-- Yazının Devamı--
Acelle Yayla’sında kamp yapabilirsiniz. Yayla insanı kampçıları seviyor. Günübirlik içmeye gelenler ve sürekli silahla atış yapanlardan rahatsız. Eğer kamp için yaylaya gidecekseniz örnek olacak, bir kampçıya yakışacak şekilde yayla insanını rahatsız etmeden kampınızı tamamlamanızda büyük fayda var.
Acella Yaylası Yer Ateşi
Acelle Yayla’sında odun problemi yok gibi. Tabi günübirlik ve kamp için yaylaya gidenler yakın bölgedeki odunları toplamış durumda. Yer ateşi konusuna gelirsek, alanda yer ateşi yakılabilir fakat bu önemli konuda bilgi sahibi olmak şart. Gerek göze hitap şekli, gerek yer ateşinin toprağa verdiği zaradan dolayı; eğer bulunduğunuz alanda daha önce yer ateşi yakılmamışsa yer ateşi yakmayınız.
Acelle Yaylası İhtiyaç Listesi
Yayla yakında bir alışveriş yapabileceğiniz market bulunmuyor. Kampa gitmeden önce tüm alışverişinizi tamamlamanız gerekiyor. Hatta sonbahar ve kış aylarında yaylada kalan köylü sayısı çok az. Acelle Yayla’sında 3 4 tane çeşme var ama hepsi akmıyor. Dönemsel bir durum mudur bilmiyorum ama yanınıza yedek olarak su almakta veya akan çeşmelerden su ihtiyacınızı gidermenizde fayda var.
Yayla içerisinde tuvalet var. Fakat fazla kirli diyebiliriz.
Acelle Yaylası Yaban Hayatı
Kasım ayı içerisinde 3 günlük kampta tilki dışında yaban hayvanına rastlamadık. Bölgede domuz olduğu söylense de açık alanlara inmediği kesin.
Yaylada Kanlıca, kuzugöbeği başta olmak üzere birçok çayır ve ağaç mantarı var. Tabi bunların yanı sıra birkaç zehirli türe de rastladık. Mantar bilginiz yoksa risk almayın.
Acelle Yaylası Gezilecek Yerler
Acelle Yayla’sında kamp yapmanın yanı sıra google haritalarda dahi karşımıza çıkmayan, sadece köylülerin bildiği ve 5-10 hane civarında yerleşim olan 8-9 tane daha bağlı ufak yayla var. Biz kısıtlı vaktimiz olduğu için sadece Çardaklı denilen bir yaylaya gidebildik. Daha sakin ve daha yükte bulunan bu yayla, orman yürüyüşleri ile diğer yaylalara da bağlantılı. Tabi geniş bir ormanlık alan olduğu için tecrübesiz biriyle yola çıkarsanız kaybolma ihtimali yüksek 🙂
Yine Acelle Yayla Göleti çevresinde yürüyüş yapabilirsiniz.
Acelle Yaylası Kamp Deneyimi
Cuma akşamı yola çıktık. Akyazı sonrasında vardığımız köye kadar yollar gayet normaldi. Yaylaya yaklaştıkça toprak yollar, yağmurunda etkisiyle biraz çamurlu hale gelmişti. Çok zorlanmadan yolu çıktık diyebilirim. Kış mevsiminde bu yollar binek araçlara kapanabilir. Acelle Yaylası’na vardığımızda yoğun bir sis bizi karşıladı. Yol, göl ve diğer tüm manzara sisten dolayı kapalı durumdaydı. Çadır kurarak risk almamak adına yaylada bulunan mescitte geceyi geçirdik ve sabahın ilk saatlerinde uyanıp kahvaltımızı yaptık. Sis yavaş yavaş kayboluyordu. Daha sonra mescit ve etrafındaki bölgenin insan artıkları yüzünden ne kadar kötü bir halde olduğunu fark ettik. Oysa bu manzara bu kirlilik yakışmamıştı. Kolları sıvayıp bulduğumuz gibi değil, umduğumuz gibi bir alan bırakmak için tüm çöpleri toparladık.
Acelle Yaylası kamp için harika bir alan olsa da bize biraz daha yukarıda bulunan Çardaklı yaylasına çıktık. Yaylada sadece 2 hanede hayat vardı. Çeşmeye yakın bir alana çadırlarımız kurup orman içine doğru yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüşe çıktık.
Kasım ayına göre hava gayet iyiydi. Gündüz 5-10 derece arasını görürken gece -3 derecelere kadar düştü. Tabi yaylaya geldiğimizde bizi karşılayan manzaranın en güzel tarafı yarısı buz tutmuş koca bir alandı. Güneşin gelmediği noktalar tamamen buz tutmuştu. Yaklaşık öğlen 1 gibi tüm buzlar çözülse de akşam saatlerinde yine buzlanma oldu.
Odunla ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Kamp çadırlarımızı kurduğumuz alana çok yakın ormanlıkta devrilen bir ağaçtan aldığımız parçalar geceyi rahatça atlatmamıza yetti.
Alandan ayrılırken yine umduğumuz gibi bıraktık.
Eğer sizlerde Acelle yaylasına giderseniz, mutlaka yanınızda çöp poşeti bulundurun ve etrafta ufakta olsa bir temizlik yapın. Kamp kültürünün içinde yer alan bu hareketle yayla insanlarında taktirini kazanıp, kamp hayatı için büyük bir artı sağlamış olacağız.
Doğayla Kalın.