Kamp malzemeleri nelerdir? Direkt bir liste sunmak oldukça zor olacaktır. Kamp yapma kararı aldıktan sonra kamp için gerekli eşyalar listesi içinde kaybolmak da kaçınılmaz. Kamp alışkanlıklarına göre ekipman tercihleri de değişiklik gösterir. Tabi temel kamp ekipmanlarını seçmek biraz daha kolay olacak. Bu listede vereceğim her öneri ve kamp eşyası size uygun olmayabilir. Kamp kültürünüze ya da aklınızdaki kamp planına göre liste içindeki uygun ekipmanları tercih etmeniz gerekli.

Kamp Malzemeleri Listesi

Kamp sadece çadırı alıp bir yere kurmakla bitmiyor. Tabi kampçılık dediğimiz alanda oldukça geniş. Çadır kampı, karavan, araç üstü çadır, hamak kampı ve trekking gibi uzun yürüyüşlerde yapılan kamplar gibi listeyi uzatmak mümkün. Tabi bir de nerede kamp yaptığınız önemli. Uzun yürüyüşler ya da zirveyi hedefliyorsanız bırakın bir kamp sandalyesini, yanınıza aldığınız suyun bile ağırlık önemi vardır.

Kamp Malzemeleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kapma yeni başlıyorsanız işiniz biraz daha zor. Çünkü henüz hangi kamp ekipmanına ihtiyacınız olacağını dahi bilmiyorsunuz. Tabi temel kamp ekipmanları, yani çadır uyku tulumu ve mat gibi olanları az çok aşağıdaki maddelerin yanıtlarına göre kolayca tercih edebilirsiniz.

  • Kamp yapılacak yer
  • Mevsim şartları
  • Kamp yerine ulaşım şekli
  • Kampta kalış süresi
  • Beklentiler

Yukarıdaki maddelere verdiğiniz yanıtlar temel kamp ekipmanlarınızı belirleyecektir. Örneğin sadece yaz kampları yapacaksanız uyku tulumu için büyük bir yatırıma ihtiyacınız olmayacaktır. Fakat kamp süresinize bağlı konfor arayacağınız için kamp çadırınızın biraz yüksek ve geniş olmasını isteyebilirsiniz.

Teknik Kamplar Nedir?

Özellikle fiziksel zorluk seviyesi yüksek doğal alanlarda kamp yapmayı tercih edenleri, dağcılık veya uzun trekking rotalarını takip edenleri teknik kampçı olarak nitelendirebiliriz. Bu kişilerin ekipman tercihleri de oldukça önemlidir. Birçok sağlık kuruluşuna ulaşım imkanı olmayan hatta çoğu kez iletişim imkanı olmayan noktalarda, kamp ekipmanları hayat kurtarıcı yardımcılardır.

Kafa Kampları Nedir?

Kişisel olarak isimlendirdiğim kafa kampları; şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen, daha doğrusu bir mola vermek isteyen insanların yaptığı kamplardır. Eğer bu kafa kamplarına aracınızla gidiyorsunuz birçok ekipmanı yanınıza alma şansınız var. Tabi evi kampa taşımayın! Zaten buna ihtiyacınız olmayacaktır. Genelde ilk kamplarda eksiklik yaşama duygusuyla birçok eşyayı yanınıza alırsınız ama aracınızdan birçoğunu çıkarmadan dönüş yaparsınız. Bu yüzde kafa kampları için de kendi kamp eşya listenizi yapın.

--Google Reklamları--

-- Yazının Devamı--

Temel Kamp Malzemeleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?

Kamp malzemeleri listesini tek bir başlıkta toplamak imkansız. Bu yüzden belirli başlıklar altında kamplarda size gerekli olabilecek veya gerekli olabileceğini düşündüğüm eşyaları farklı başlıklarda bir araya getireceğim. Önceliğimiz temel kamp malzemeleri. Kamp yapmaya yeni başladıysanız veya kamp ekipmanlarınızı yenilemeyi düşünüyorsanız temel kamp malzemelerini doğru seçmeniz gerekmektedir. İlk 4 madde en önemli temek kamp malzemeleridir. Hatta bütçenizin büyük kısmını, doğru ve kaliteli seçeceğiniz bu eipmanlara yatırmanızı öneririm.

  1. Kamp Çadırı
  2. Uyku Tulumu
  3. Mat
  4. Kafa Lambası – Fener
  5. Sırt Çantası
  6. Kamp Bıçağı
  7. Kamp Mutfağı Malzemeleri
  8. Katlanır Sandalye ve Masa
  9. Kamp Ocağı
  10. Testere
  11. Balta
  12. Ateş Kutusu & Mangal
  13. İlk Yardım Seti

Kamp Çadırı

Kamp çadırı listenin en başında yerini alıyor. Tabi çadır kampı yapacaklar için. Daha önce hiç kamp yapmamış biri için çadır satın almak oldukça zor bir karar gözükebilir. Bunun başlıca sebebi adı otomatik olan çadırları görüp diğer çadırların zor kurulduğunu sanması. Günümüzde birçok farklı model kamp çadırı oldukça pratik kurulmaktadır. En yaygın olan modellerde çadırlar; İç tente, dış tente, poller ve kazıklar olmak üzere dört parça olarak sunulmakta ve kurulumları oldukça basittir.

Kamp Çadır Çeşitleri

  • Klasik Kamp Çadırları
  • Otomatik Kurulum Kamp Çadırları
  • Kanvas Çadırlar
  • Tipi çadırlar (kızılderili tip)
  • Tünel Çadır
  • Araç Üstü Çadır
  • Yazlık Geniş Kara Çadırlar
  • Soba Yakılabilen Çadırlar (Genel)

Bu sıralama oldukça uzayabilir. Birçok firma, gittikçe popüler olan kamp hayatı için farklı model ve tiplerde çadırlar üretmeye, ürettikleri çadırları geliştirmeye halen devam etmektedir. Genel olarak ilk maddede yer alan klasik kamp çadırı modelleri tercih edilmektedir.

Sezona Göre Kamp Çadırı Seçimi

  • Başlangıç Seviyesi Çadırları (Genelde festival kampları için tercih edilmekte.)
  • 3 Mevsim Kamp Çadırları
  • 4 Mevsim Kamp Çadırları
  • 5 Mevsim Kamp Çadırları ( Bu ismin verilme sebebi kar etekleri vs yüksek dayanıklı olması)
  • Aile Kamp Çadırları

Kamp çadırınızı seçmeden önce kamp malzemeleri listesi seçme kurallarını baz almalısınız. Yani kamp yapacağınız yerleri, mevsim şartlarını, kampa ulaşımınızı ve beklentilerini göz önüne almalısınız. Bunları az çok belirledikten sonra kamp çadırınıza ayıracağınız bütçe ile seçenekler arasından bir tane kamp çadırına karar verip satın alabilirsiniz. Aşağıda sizler için Hepsiburada üzerinden bazı listeler hazırladım. Bu listeler üzerinden hem kamp çadırlarının güncel fiyatlarını görüntüleyebilir hem de satın alma işlemi yapabilirsiniz.

Bonus Bilgi: Birçok 3 mevsim çadırın zemin kalınlığı oldukça ince olabiliyor. Orman kamplarında sivri ufak dal parçaları ya da sivri taşlar zemini anında yırtabilir. Bunun önüne geçmek için çadır zemin altları ayrıca satılmakta. Tabi bir tenteci denilen yerlerden bulabilirseniz kendinizde çok uygun fiyata yaptırabilirsiniz. Bu çadır tabanları hem çadırınızın sabit tabanını koruyacak hem zeminden gelen soğuğu bir nebze daha azaltacak hem de nem oranını düşürecektir.

Başlangıç seviyesi çadırların listesine ulaşmak için tıklayınız. (100-500 TL arasındaki kamp çadırları)

3 Mevsim kamp çadırları listesi için tıklayınız. (500-1000 TL arasındaki kamp çadırları listesi)

4 ve 5 mevsim kamp çadırları listesi için tıklayınız.

Aile kamp çadırları listesi için tıklayınız.

Uyku Tulumu

Eğer kampa yeni başlıyorsanız ve ilkbahar – sonbahar mevsimleri arasında kamp yapacaksanız evinizden yorgan yastık götürebilirsiniz. Tabi teknik kamplar diye isimlendirdiğim kamplarda sizi hayatta tutan ekipman şüphesiz uyku tulumudur. Yani ana kamp malzemeleri arasında bütçenizin büyük kısmını ayırmanız gerektiğini düşündüğüm ekipmandır.

Sentetik ve kaz tüyü olmak üzere iki ayrı çeşit uyku tulumu olsa da farklı görünüşlere sahip uyku tulumlarını bulabilirsiniz. Tabi piyasada en çok satan klasik uyku tulumu modelleri genelde mumya tip olanlardır.

EN13537 Nedir?

Birçok marka, uyku tulumlarını Avrupa Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen ısı ölçümleri testine tabi tutar ve bu konuda bir belgeye sahip olurlar. Bu testlerde uyku tulumu 4 ana başlık altında limitlendirilir ve performansları ölçülür. Bu 4 ana başlık

  • Üst Limit ( Upper Limit)
  • Konfor (Comfort)
  • Alt Limit (Lower Limit)
  • Extreme
  1. Üst Limit: Standart bir erkeğin terleme yapmadan uyuyabilmesini sağlayan ısı değerini gösterir. Bu değerde uyku tulumun fermuarı açık ve kollar dışarıda uyunduğu varsayılır.
  2. Konfor: Standart bir kadının uyuyabilmesini gösteren ısı değerdir. Her ne kadar bir kadın olarak belirtilse de birçok erkek de bu ısı değerini baz alarak hatalı uyku tulumu tercihinde bulunuyor. Yine bu değerde başlık kısmı kapalı bir uyuma düşünülmüştür.
  3. Alt Limit: Standart bir erkeğin yaklaşık 8 saat boyunca uyuyabileceği ısı değeridir.
  4. Extreme: Uyku tulumu tercih ederken en üst sınırı gösteren bu değer biraz yanıltıcı olabilir. Standart birinin 6 saat boyunca hipotermi riski yaşamadan uyuması demektir. Benim tabirimle öldürmeyen ama süründüren bir değeri ifade ederi.

Yukarı belirttiğim değerler uyku tulumu altında kamp matı serili ve içlik ile uyku tulumuna girdiğiniz varsayılmıştır.

Tabi işin bir de kişiselleştirilmiş boyutu var. Yani üşüme belirtileri kişiden kişiye göre değişir. Bazıları 5 derece bir sıcaklıkta üşümeden rahatlıkla yatarken bazıları da oldukça üşüdüğü bir gece geçirir. Bu yüzden kamp uyku tulumu tercih ederken kişisel durumunuzu ve beklentilerini öncelikli tutmalısınız.

Mevsim Şartlarına Göre Kamp Uyku Tulumu Tercihi

Yaz Sezonu +5 Derece ve üzeri uyku tulumları tercih edilebilir.
3 Mevsim -5 ile +5 derecesi uyku tulumları tercih edilebilir.
Kış Şartları -23 ile -5 derece arasındaki uyku tulumları tercih edilebilir.
Dağcılık ve Zorlu Kış -23 derece ve daha alt derece sahip uyku tulumları tercih edilebilir.
Uyku Tulumu Tercih Tablosu

Eğer uyku tulumunuz kamp yaptığınız mevsim şartlarına uygun değilse desteklemek için farklı seçenekler kullanabilirsiniz. Örneğin sıcak su torbaları ile ayak ve bel kısmında ciddi bir ısı avantajı elde edebilirsiniz. Yine cep sobaları tulumun içerisine konulduğunda oldukça ciddi bir ısı kazancı sağlar.

Kaz Tüyü ve Sentetik Uyku Tulumu Karşılaştırması

KAZ TÜYÜ SENTETİK
Hafiftir Su iticidir. Kuru kalır.
Sıkıştırılabilir. Az yer kaplar. Isı izolasyonu daha verimlidir.
Isı yalıtımı yüksektir. Temizliği kolaydır. Çamaşır makinesinde yıkanabilir.
Çok uzun süre kullanıma uygundur. Çabuk kurur.
  Alerji riski yoktur.
Kaz Tüyü ve Sentetik uyku tulumu avantajları
KAZ TÜYÜ SENTETİK
Suya karşı dayanıksızdır. Hacimi büyüktür. Çok fazla yer kaplayabilir.
Nemli ortamda terleme yapar. Uzun sürede kurur. Kaz tüyüne göre daha ağırdır.
Bakımı özen ister. Dolguları zamanla yer değiştirir ve ısı değerlerinde gerileme olur.
Yüksek fiyatlıdır.  
Kaz Tüyü ve Sentetik uyku tulumu dezavantajları

Kamp Matı

Uyku tulumundan tam verimi alabilmeniz için kamp matı şart. Bu sebeple ana kamp ekipmanları arasında yerini alıyor. Kaliteli bir kamp matı yerden gelen düşük ısının büyük bir kısmını engelleyecektir. Bu da uyku tulumunuzun belirtilen ısı değerleri içinde sizi korumasını sağlar.

Kamp Matı Seçenekleri

  • Standart Köpük Matlar
  • Şişme Matlar
  • Şişme Yataklar
  • Kampet – Kamp Yatağı

Kamp Matı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kullanacağınız zemin ve mevsim kamp matı tercihinde ilk değerlendirilmesi gereken faktörlerdir. Tabi her kamp matı alırken düşünülmesi gereken kampa nasıl gittiğiniz seçeneği de. Yani kampa sırt çantasıyla gidiyorsanız az yer kaplayan kamp matı seçmeniz oldukça önemli. Kış kampı yapanlar için zemindeki soğuğu kesmek için köpük mat üzerine şişme mat, taşıma imkanı olanlar için oldukça yüksek konfor verir.

Şişme matlar oldukça yüksek konfor verir. Özellikle sert zeminde yatmayı sevenlerin tercih etmesini öneririm. Ben uzun zamandır kendiliğinden şişen mat olarak bilinen şişme + köpük mat karışımını kullanıyorum. Şişme yatağın verdiği dalgalanma hissi yokken köpük matında etkisiyle yumuşak + sert kaliteli bir zemin sunuyor.

Şişme yataklarda için bir eksi durum vardır. Matın içerisinde bulunan hava oldukça geniş bir hacme sahiptir ve öncelikle soğumaya başlar. Kış kamplarında bu soğuk hava zeminle olan ilişkinizi direkt kesmediği için üşümenize sebep olabilir. Daha doğrusu uyku tulumunuzdan tam performans almanızı engeller.

Kamp Matının Hangi tarafı zemine bakmalı?

Alüminyum kaplı olan köpük kamp matlarında hangi tarafa yatılması gerektiği konusunda fikir ayrılıkları var. Aslına bakarsanız her iki bilgi de doğrudur. Şimdi detaylıca konuyu yanıtlayalım.

Kamp matlarında neden alüminyum yüzey var? bu yüzey ısıyı geri yansıtması amacıyla kamp matlarına eklenmiştir. Yani kış kampı yaparken vücut ısınızı geri yansıtması amacıyla alüminyum yüzey üzerinde yatabilirsiniz. Tabi zemindeki ısıyı yansıtmak amacıyla alüminyum tarafın alt kısımda kalması gerekti konusunda da farklı görüşler var. Bana kalırsa her iki detayda kullanım anında doğru olabilir. Eğer uyku tulumunuzun taban kısmında bir kaydırmaz yüzey yoksa alüminyum yüzeyde yatabilmek oldukça sorun olacaktır. Ufak bir eğim bile mat üzerinden sizi kaydırır.

Bonus Bilgi: Şişme mat kategorisinde ek olarak şişme yastık da temin etmenizi öneririm. Bazı şişme matlarda bu yastık standart olarak verilse de birçoğunda yoktur. Kamplarda her ne kadar kıyafetiniz ile yastık problemini ortadan kaldırmaya çalışsak da neredeyse hiç yer kaplamayan ve ağırlığı çok düşük olan şişme yastıklar, uyku konforunuzu yükseltecektir.

Kamp İçin Sırt Çantası

Kamp için sırt çantası seçimi oldukça zor olabilir. Kaç litrelik sırt çantası almalıyım? Sanırım yanıtlanması en zor soru işareti de bu. Bunu kolaylaştırmak için ya ilk önce sırt çantanızın litresine karar verip almalı ya da ekipmanlarını aldıktan sonra uygun sırt çantası bakmalısınız. Ortalama ekipmanlarınızı baz alarak benim önerim 55 lt ile 75 lt arasında çantalar tercih edilebilir. Eğer 2-3 günlük bir kampa gidiyorsanız 55 + 10 lt olan bir sırt çantası işinizi görebilir.

Kamp Malzemeleri Sırt Çantası

Sırt çantası alırken dikkat edilmesi gerekenler

Siz sırt çantasını taşımazsınız, sırt çantası sizi taşır. Tüm kamp malzemeleri sırt çantanıza yükleniyor. Hem dayanıklı hem de bel desteği üst seviyede olması gerekir. Uzun yürüyüşler sonrası ağırlığı oldukça yüksek kamp çantaları sırt ağrısıyla birlikte birçok sağlık sorunu oluşturabilir. Bu yüzden bel desteği, ayarlanabilir yükseklik gibi özellikleri deneyimlerle aktarılmış markalara yönelmekte fayda vardır.

Sırt Çantası Seçerken LT Belirleme

Tek Gecelik Kamplar İçin 15-35 Lt arası
2-3 Günlük Kamplar İçin 35- 55 Lt arası
3 Gün ve zÜzeri Kamplar İçin 55 Lt ve üzeri
Kamp için sırt çantası seçimi

Yukarıdaki örnekler standart kamp malzemeleri listesi için verilmiştir. Eğer ekipman boyutlarınızın hacmi fazla olacaksa tabloda belirtilen çanta ebatlarını daha büyük tutmanız gerecektir. Çanta yükünün büyük kısmı kalça kemerine biner bu yüzden omuz ve kalça (bel) kemeri dolgusu yüksek olması, taşıma kolaylığı yanı sıra büyük konfor sağlayacaktır.

En Önemli Kamp Malzemesi Sayılan Kamp Bıçağı Nasıl Seçilir?

Eğer ilk kamp deneyimizin olacaksa veya ağırlık kafa kamplarını tercih ediyorsanız muhtemelen bir bıçağa yeme içme işleri dışında ihtiyaç duymazsınız bile. Bu yüzden evinizden bir bıçağı yanınıza almanız yeterli diyebilirim.

Fakat kamp alışkanlıklarınızı bir tık yukarı taşıdığınızda kamp mutfağının yanı sıra, baton vb işlerde işin içine girecek. Hele bir de doğa kampı yapıyorsanız bıçak sizin en önemli kamp ekipmanınız olabilir. Önceleri kamp bıçağı dediğimiz zaman birkaç yabancı marka dışında pek alternatif yoktu. Yerli bıçak ustalarıysa genelde bir iki modeli birkaç çelik türüyle çalışırdı. Fakat kamp hayatı popüler olmaya başladıkça farklı bıçak formlarından tutun çelik türlerine kadar oldukça fazla bir seçenek ortaya çıktı.

Kamp Bıçağı Tavsiyesi

Bana göre bir kampta bir full tang yani çeliği kabza dahil olarak kaplayan bir kamp bıçağı ve bir tane de katlanır çakı yanımızda olmalı. Her kamplarda oluşan iş yükünü giderilmesi hem de olası bir durumda güvenlik amaçlı bu bıçaklar bir kamp ekipmanı olarak yanımızda olmalı.

Katlanır Kamp Sandalyesi ve Katlanır Masa

Belki de kamp malzemeleri listesinde belirli aralıkla yenilediğimiz en başta gelen ekipman katlanır kamp sandalyeleridir. Birçok kişi için ana kamp malzemesi listesinde yeri olmasa da konfor arayışında olan herkesin vazgeçilmezi diyebilirim. Piyasada 70 TL den başlayıp bin TL üzerine çıkan kamp sandalyeleri var. Tabi bu fiyatı dayanıklılık her ne kadar etkiliyor olsa da asıl etki eden ağırlıkları. Sırt çantası ile kampa gidenler hem dayanıklı hem de oldukça hafif kamp sandalyesi arayışında. Fakat bu özelliklere sahip katlanır kamp sandalyelerinin fiyatları oldukça yüksek diyebilirim.

Kamp sandalyesi ve masası noktasında benim sizlere önerim çok ucuz olan ve hepinizin bildiği standart görünme sahip kamp sandalyelerinden uzak durmanız. Çünkü 70 TL civarında olan bu kamp sandalyeleri çok kısa sürede yırtılıyor veya kırılıyor. Bir tane daha bir tane daha derken zaten kaliteli bir kamp sandalyesi fiyatını kısa sürede aşmış oluyorsunuz.

En İyi Katlanır Sandalye Listesi

  • Preseat
  • Funky Chair
  • Freecamp
  • Uquip
  • Helinox

Yakın zaman önce keşfettiğim ve birkaç farklı modelini aldığım Funky Chair markası kamp sandalyeleri 125 Kg taşıma kapasitesinin yanı sıra oldukça ideal fiyatı ile öneri listemin başında yer alıyor. Modellerini incelemek için tıklayınız.

Kafa Lambası & Fener

Kafa lambası ve fener kamp malzeme listemizin olmazsa olmazları arasındadır. Bunun en büyük sebebi acil durumlarda aydınlatma, yaban hayvanı riskine karşı, gece çadırdan çıkılması gerektiğinde yaralanmaların önüne geçmek (ayak takılması vs)

Kafa lambaları için birçok seçenek var. Decarhlon da satılan pillerle çalışan modellerin yanı sıra birçok markanın yüksek lümenli ve şarjlı modelleri de mevcut. Ben uzun zamandır Led Lenser MH5 modelini kullanıyorum. 400lümene sahip olan bu fener 4-6 saat çalışma süresiyle oldukça iyi diyebilirim. Tabi şarj bittiğinde de power bank yardımıyla sorunu oldukça hızlı çözüyorum.

Kamp Mutfağı Malzemeleri Nelerdir? Nasıl Seçilir

Kamp mutfağı denilince birçok malzeme akla gelebilir. Tabi tercih kısmını etkileyen en önemli faktör nedir? Kamp nasıl gittiğiniz. Eğer aracınızla kampa gidiyorsanız döküm tava tencereden tutun evinizdeki herhangi bir malzemeyi yanınıza alabilirsiniz. Eğer teknik bir kamp yapacaksanız mutfak malzemelerinizi tercih ederken biraz daha dikkatli davranmalısınız. Ağırlık ve hacimden bahsediyorum.

Özellikle iç içe giren kamp yemek setleri oldukça işinize yaracaktır. Sırt çantanızda az yer kaplayacak, ağırlıkları bakımından çantanızda ciddi yük oluşturmayacaktır. Özellikle titanyum olan malzemeler oldukça hafiftir. Bunun yerine plastik olan ürünlerde tercih edebilirsiniz ama hem kırılgan hem de sağlık açısında sorunlu olabilir. Eğer imkanınız varsa titanyum veya ince çelik malzemeleri tercih etmenizi öneririm.

Alüminyum Tencere Zararlı mı?

Öncelikle hafif ve çabuk ısınması bakımından birçok kamp malzemesi alüminyum olarak tercih ediliyor diyebilirim. Fakat alüminyum bir tencere veya tavaya sahipseniz kullanımı hakkında doğru bilgiye sahip olmalısınız. Alüminyum nörotoksit bir metaldir. Alzheimer ve ALS gibi birçok sinir sistemi hastalığına sebep olabilir. Tabi bu durum kaplamasının aşınmasıyla ortaya çıkar ve uzun sürede etkisini gösterir. Şimdi gelelim kampta alüminyum tencere zararlarına. Kamp ateşi oldukça yüksek bir ısı verir. Bu ısıya direkt olarak alüminyum tavanızı koyarsanız kaplaması oldukça zarar görecektir. Çünkü hiçbir alüminyum ekipman yüksek ateşe tabi tutularak test edilmez. Bu yüksek ısı alüminyum kaplamayı kısa sürede ortadan kaldıracaktır.

Eğer kampta kullanmak için bir alüminyum tencereye veya tavaya sahipseniz mutlaka kamp ateşine direkt koymayınız. Ateşinin yakınında, alışık olduğunuz sürenin üzerinde pişmiş olsa da daha sağlıklı olacaktır.

Yine de benim önerim bütçeniz doğrultusunda titanyum veya çelik kamp mutfağı ekipmanlarına yönelmeniz.

Kamp Tüpü – Kamp Ocağı

Kısa süreli kamplarda veya yürüyüş için çıktığınız rotalarda kamp ateşi yakmak mümkün olmayabilir. Tabi bir de ormanlık ve yangın riski olan bölgelerde. Bu yüzde sırt çantanızda kamp tüpünüzü rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Kamp tüpünüzü uzun süre kullanacaksanız size maliyetli olabilir. Eğer aracınızla kampa gidiyorsanız bir piknik tüpü almanızı öneririm. Tabi bu durumda bazı eleştiriler alıyorum. Kampta piknik tüpünün işi nedir? Bana göre kamp yapmanın amacı bir gösterişten ibaret değildir. Yani eğer imkanınız varsa istediğiniz ekipmanla kampa gidebilirsiniz. Hele bir de bütçe avantajı sağlıyorsa.

Kamp tüpünü almadan önce biraz araştırmanızı rica ederim. Şimdilerde firmalar arasında rekabet yüzünden birçok kamp tüpü oldukça indirimli bir fiyata denk geliyor. Bu indirim zamanlarında kamp tüplerinizi biraz stoklamanızda da fayda var.

Kamp Çaydanlığı

Kamp varsa çay olmazsa olmazdır. Bu yüzden kamp malzemeleri listesi içinde güzel bir yeri olmalı. Tabi son zamanlarda kahveye de bolca yer verdiğimi saklayamam. Kamp çaydanlığı konusunda birçok alternatif var. Aslında bakarsanız taşıma zorluğunuz yoksa emaye, bakır gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz derim. Tabi bir de kara demlik denilen Anadolu’da sıkça kullanılan demlikler.

Yine kamp çaydanlığını tercih ederken alüminyum sıkıntısı oluşabilir. Kaliteli bir demlik çok yüksek ısıya maruz kalmadığı sürece sıkıntı yaratmayacaktır. Bu konuda bir güvensizliğiniz varsa çelik olan modellere yönelmenizi öneririm.

Ateş Kutusu & Ateş Çanağı & Mangal

Yer ateşi her ne kadar bizim psikolojimize iyi gelip bizi mutlu ediyor olsa da riskleri oldukça fazladır. Bu risk sadece insanlar için değil doğa içinde ciddi boyutlardadır. Eğer kamp için yer ateşi yakacaksanız bazı şartları kontrol edip sonrasında bu kararı almalısınız. Şimdi birkaç soruyla bunu inceleyelim.

Yer Ateşinin Zararları Hangi Durumlarda Yer Ateşi Yakılır
Yangın riski. Daha önce bölgede yer ateşi yakılmışsa
Ağaçların besleyici köklerine zarar vermesi Ateş yakınında ağaç yoksa
Topraktaki veya iç kısmındaki böceklerin yanarak ölmesi Ateş üstünde dal uzantısı yoksa
Ateş yakılan zeminin uzun süre tohum tutması Zorunlu durumlarda
Görüntü kirliliği Hayvan saldırısı riski olan durumlarda
Ateş Kutusu Kullanmanın Önemi

Kamp malzeme listenizde mutlaka bir ateş kutusu vb bir ekipman bulundurmanızı tavsiye ederim. Kamplarda her zaman yer ateşi yakmamız mümkün olmayabilir. Bu yüzden ateş çanağı, ateş kutusu veya mangal kullanarak çözüm üretebiliriz. Sosyal medyada paylaşım yapan kişiler için mangal görüntüsü pek hoş karşılanmaz gibi yanıtlar almıştım. Unutmayın o paylaşımların amacı beğeni toplamaktan öte insanlara doğada vakit geçirmeye çağırmaktır. Bu insanların doğada yaptıklarında da sorumluluk duymamız gerektiğini hatırlatırım. Yani her bir paylaşım bir örnek olmalı. Mangal görüntüsü bir kampçıyı piknikçi olarak mı gösterir? ya da kamp yapanların lisanıyla tatlı su kampçısı mı? Bırakın adı her ne olursa olsun biz doğru olanı aktarmaya, insanlara örnek olmaya devam edelim.

Kamp Ateş Kutusu Tavsiyesi

Kamplarda kullanabileceğiniz ateş kutusu ve mangal gibi ekipmanların listesine ulaşmak için için tıklayınız.

Kampta Hazır Yemek

Bazı teknik kamplarda veya trekking rotalarında gün içinde zamanı verimli kullanmak şarttır. Tabi yemek hazırlamak, yemek ve toplamak ciddi bir zaman alacağı için hazır yemeklere başvurmak en iyi çözüm. Bu hazır yemekler seçenekleri arasında sizi hem tok tutacak hem de kan şekerinizi dengeleyecek seçenekleri bulmak önemli. Örneğin Uludağ zirve yürüyüşümüzde yanımıza aldığımız birkaç hazır yemek paketi oldukça hızlı çözüm olmuştu. Özellikle kamp yapacağımız alana geç saate vardığımız için kurulumun hemen sonrasında hazır yemekleri ısıtıp yemek 15 dakikalık bir zamanda çözüldü. Yine yürüyüşler veya orman faaliyetleri sırasında harcadığımız eforla birlikte kan şekerimiz oldukça düşmekte. Bunun içinde aperatif atıştırmalıklar sırt çantamızın ulaşabilir bir yerinde olursa, durmadan ve vakit kaybetmeden rotada devam edilebilir. Bu konuda bana sosyal medyadan gelen Züber önerisi oldukça işime yaramıştı. Ben de sizlere tavsiye ederim.

Testere ve Balta

Önceleri kamplarda balta ve testere için çok rahat öneride bulanabiliyordum ama birçok markanın yurt dışından getirildiğini düşünce dolar + vergi sonrası bu önerilerim oldukça kısıtlandı. Birçok kampçının kamp malzeme listesinde olmazsa olmaz dediği balta ve testere seçenekleri çok daraldı. Şimdi öneri öncesi kamplarda balta veya testere neden gerekli? Hangisi tek başına yeterli olur? gibi bütçe düşürecek soruların yanıtıyla başlayalım.

Baltalar özellikle kış kamplarında büyük kütüklerden parça alabilmemiz, bu parçaları dilimleyebilmek için oldukça önemli. Hatta kış kamplarında ateşimizin daha uzun süre yanmasını istiyorsak bu silindir şeklindeki parçaları direkt ateşe atıp uzun süre ısı ve ışık kaynağı oluşturabiliriz.

Testereler ise daha ince dalları kesmek için, ağaçlarda kuru kalan zemine yakın dalları alabilmek için gerekli. Kalın silindir ağaçlarda baltanın yaptığını yapar demek oldukça zor. Tabi bu durum testerenizin kalitesiyle alakalı. Ben ortalama bir testere için konuşuyorum.

İyi bir balta iyi bir testere oldukça pahalı. Bu yüzden kamp kültürünüzü yani kamp yaptığınız şartlara bağlı tercih yapmanız en doğrusu olacaktır. Balta seçenekleri arasında Hultafors, Fiskars, Helko vb birçok yabancı balta var. Fakat bütçenizi idareli kullanmak istiyorsanız el yapımı ve deneyimine güvendiğiniz bir dövme balta oldukça yeterli olabilir.

Testere konusunda da Silky, Bahco, Fiskars gibi seçenekler var. En çok gelen sorulardan biri Silky Gomboy mu? yoksa Bahco Laplander mı? Bunun net yanıtı yok. Kullanım amacına bağlı yanıt verebilirim. Gomboy oldukça hassas bir ağıza sahiptir. Hatalı kullanımda namluyu kırma ihtimaliniz kaçınılmaz. Buna rağmen hızlı bir kesim sağlar. Çok fazla güç harcamadan kısa sürede. Laplander daha sağlamdır. Fakat diş yapısı itibariyle biraz daha uzun süreli kesim imkanı verir. Biraz efor biraz sürede uzunluk. Tercih tamamen size kalmış.

Bonus Bilgi: Son zamanlarda bow-saw adıyla karşımıza sıkça çıkan bir testere var. Bowsaw geçmişte ev yapımı, büyük ağaçların kesilmesi için kullanılırmış. İki kişinin kullanabileceği katlanabilir bir testere olan bowsaw, kamplarda oldukça işinize yarabilir. Aşağıda daha önce incelediğim bir bowsaw videosu bırakıyorum.

https://youtu.be/k9af7JKjLcw

Outdoor Bot

Aslında kamp malzemeleri içinde en detaylı konulardan birisi bu. İçeriği çok uzatmamak adına her başlık altında kısa kısa detaylar vermeyi tercih ettim fakat son zamanlarda en çok sorulan ve tercih noktasında kafa karıştıran bir konuya geldik.

Öncelikle doğada neden outdoor bota ihtiyaç duyarız? İlk ayaklar ayaklarımızın rahat etmesini sağlayan taban teknolojileri, Su geçirmez ama hava alabilen dış yapısı, uzun bilek sayesinde bilek burkulmalarının önüne geçmesi, yırtılma vb sorunlarda dayanıklılık. Hepsini bir araya getiren markaların botları maalesef fiyat olarak oldukça yükseldi. Tabi neden? Yurt dışında üretilen markalar… Türkiye’de yerli marka olarak YDS ve Vaneda bilgim dahilinde. Tabi fiyat konularında ciddi bir fark olmasa da tercihi etkileyecek kadar var diyebilirim.

Özellikle trekking için bir bot olacaksanız yumuşak bir yapıya sahip olması önemli. Hem taban hem de dış kısım. Yürüyüş anında ayak vurması yaşamamak ve tabanın düzlüğünde iki katı yorulmamak için. Ben uzun yıllardır Asolo Fugitive kullanıyorum ve oldukça memnunum. Yine Merrell, Salomon, Lowa markaları da bu alanda oldukça başarılı üretimler yapıyor.

Tarp / Tente / Gölgelik

Günübirlik veya kamplarda oldukça işe yarayan bir kamp ekipmanı diyebilirim. Güneşli havalarda gölgelik amaçlı, yağmurlu havalardaysa barınak olarak kullanıma müsait. Tarp olarak maalesef çok fazla seçenek yok. Daha önceleri Decathlon’da yeşil tarplar vardı ama üretimden kaldırıldı. Şimdilerde sanırım sadece beyaza yakın bir renk var. Önceleri sadece yurt dışından temin edebildiğimiz ama şimdilerde Türkiye ‘de tek tük bulanabilir olan DD markası var. Tabi bunu kendinizde yaptırabilirsiniz. Mahallerde karşımıza çıkan tentecilerde benzeri işler yapabiliyor. Tabi normalde pazar veya kamyon kaplaması yapan bu tentelerin kullandıkları malzeme oldukça ağır. Yaptırırken hafif bir malzemesi olup olmadığını sormak önemli.

Tarp / Tente / Gölgelik Öneri

Hangi Tarpı Almalıyım?

Piyasada 3×3 en çok satılan boyurlar arasında olsa da 4×4 ve 3×4 olarak da seçenekler var. Eğer en fazla iki kişi kamp yapıyorsanız 3×3 olan tarplar sizin için yeterli olabilir. Fakat hem çadırınız hem de oturma alanınız kapansın istiyorsanız 4×4 bir oldukça işinizi görecektir. Tabi 4×4 tarpları bir kişinin kurması ve toplaması oldukça zaman alabilir. Bunu da satın almadan önce düşünmez gerekir.

Sivrisinek Kovucu

Özellikle yaz kamplarında çok büyük bir sıkıntı olabiliyor. Hele bir de dere vb su yakınında kamp yapıyorsanız oldukça huzur kaçırıcı bir mücadele başlıyor. Kamplarda sivrisinekleri uzak tutmanın bazı yolları var.

  • Ter kokusuna dikkat! Sivrisinekleri çeker.
  • Koyu renkli kıyafetler yerine açık renkli kıyafetler tercih edin
  • Kamp alanında su birikintileri oluşturmayın. El yüz yıkama vs sonrası
  • Kirlik bulaşıkları hızlıca yıkayın. Yemek artığı kokusu sinekleri çeker

Daha detaylı bilgi için doğal sivrisinek kovucular ve sivrisinek neye gelmez? başlıklı içeriklerime göz atabilirsiniz.

Bonus Bilgi: Kendi sivrisinek ve kene kovucu spreyinizi hazırlayabilirsiniz. Doğal yağlardan yapılan bu sprey sivrisinek ve kene gibi böceklerin sevmediği kokuyu yayar ve onları sizden uzak tutar. Yapımıyla ilgili bir video daha önce paylaşmıştım.

https://youtu.be/BaMXSQb8NJc

Duct Tape (Tamir Bandı) Kamp Malzemesi Olabilir mi?

Kamplarda bantla ne işimiz olabilir? demeyin. Duct tape bence bir kamp malzemeleri listesinde olmazsa olmaz. Birçok askeri personelinde farklı alanlarda kullandığı harika çözümler sunabiliyor. Örneğin yürüyüş sırasında tabanı ayrılan ayakkabınızı dönüş yoluna kadar kullanmanızı sağlayacak, bir yaralanmada atel yapımından, yemeleriniz dökülmesin diye kapak kısımlarını sağlamlaştırmada, yırtılan çadırınızı tamir etmede gibi birçok alanda Duct Tape bir ana kamp malzemeniz olabilir.

Solar Duş / Katlanabilir Su Bidonu

Özellikle uzun süreli yaz kamplarında duş alabilmek oldukça sorun olabiliyor. Solar duşlar bu durumlarda en basit çözüm. Adı her ne kadar solar olsa da ısıtma noktasında çok faydalı olduğunu sanmıyorum. Zaten üzerindeki kauçuk benzeri plastik güneşte biraz bekledikten sonra içindeki suyun hızlıca ısınması için yeterli.

Kampinglerde her ne kadar ortak duş imkanı olsa da gün içerisinde duşun yanı sıra bulaşık yıkamak için dahi kamp duşunu oldukça aktif kullanıyorum. Özellikle çocuklu aileler için çok daha pratik olabiliyor. Kamp duşunun yanı sıra yine katlanan su bidonlarını da önerebilirim. Hem duştaki su bittikçe takviye amaçlı hem de sürekli su doldurmaya git gel yerine bu bidonlar tercih edilebilir.

Soğutucu

Kış kamplarında çok fazla sorun olmasa da yaz kamplarında soğutucular oldukça lazım olabiliyor. Özellikle kampta hazır yemek değil de et, yoğurt, süt, yağ gibi güneş ışığında bozulacak gıdalar tercih edenler için. Decathlon, Stanley gibi markaların farklı boyut ve teknik özelliklerde soğutucuları olduğu gibi araç çakmağıyla çalışan soğutucularda mevcut. Tabi bunun için düşük maliyetli güzel bir yöntemde aktarabilirim size.

Bonus Bilgi: Köpük kutular (eczacılıkta ilaç taşıma veya sebze taşıma gibi alanlarda kullanılıyor. ,Metro market veya internette satılıyor. Farklı boyut ve seçenekleri var. Sizler için bir derleme yaptım. Tıklayınız. ) Bu köpük kutuların iç ve dış kısmı alüminyum folyo ile kaplarsanız oldukça uzun süre içerisine koyacağınız buzları eritmeden muhafaza ediyor.

Power Bank – Solar Enerji

Kamplarda bazıları teknolojik ürünlere karşı olsa da modern dünya da teknoloji bir parçamız haline geldi. Şarj edilebilir kafa lambaları, fenerlerden tutun birçok ekipman artık bizlerle kampa geliyor.

Güneş enerji panelleri her ne kadar cazip gözükse de en verimli çalışma koşulları öğlen düşen dik güneş ışıkları. Tabi panelin kalitesi ne göre bu durum değişiyor. Ortalama bin TL gibi satış fiyatlarını baz alırsak taşıma imkanı varsa 20bin veya 30nin MAh bir powerbank 2 3 günlük bir kampta ihtiyacımızı fazlasıyla karşılamaya yeterli olabilir.

İlk Yardım Çantası

İlk yardım çantası kamp malzemeleri listesinde ilk sırada olması gerekiyor. Aslına bakarsanız artık bu konuda herkesin çok hassas olduğunu düşündüğüm için içerikte son kısımlara yazma gereği hissettim. Satılan ilk yardım çantalarının birçoğu standart içeriklerde satılmaktadır. Hazır satılan bu ilk yardım çantalarına bazı eklemeler yapmamız gerekebilir. Örneğin ayak vurmaları, yanık tedavileri, böcek sokması gibi ek yaralanmalar içinde bu ilk yardım setlerine eklemeler yapmalıyız.

İlk Yardım Setinde Neler Olmalı?

  1. Makas
  2. Yarabandı (su geçirmez)
  3. Sargı bezi
  4. Baticon
  5. Pamuk
  6. Acil durum battaniyesi
  7. Yanık kremi( öneri hametan)
  8. Böcek sokması için krem( Stilex)
  9. Ayak su toplaması ( Thiocilline)
  10. Ağrı kesici
  11. Elstik bandaj, Atel
  12. Kişisel ilaçlar

Yukarıdaki liste uzun gibi gözükse de oldukça idealdir ve ilk yardım çatasında az yer kaplayacaktır. Tabi bu liste yapacağınız faaliyete göre değişiklik gösterebilir. Örneğin doğada ıssız bir kamp yapacaksanız, işaret fişeği vb etkiyi sağlayacak bir renkli sis dumanı, su artıma tableti gibi…

Kamp Malzemeleri Listesinde Outdoor Kıyafet Tercihi

Kamp yapanlar için kıyafet seçimi oldukça zor hale geldi. Bunun sebebi yeterli kadar seçenek olmaması veya artan fiyatlar. Tabi her zaman belirttiğim önemli bir konu var! Kot pantolonla da kamp yapılır. Yani standart bir kamp kafa kampı yapıyorsanız outdoor kıyafetler size çok da lazım değil. Tamamen bütçe meselesi diyebilirim.

Kamp Malzemeleri Outdoor Kıyafet

Bazı markalara ait outdoor kıyafetleri, böcekleri sizden uzak tutan kokulara sahip olması gibi güneşin UV ışınlarına karşı sizi koruyor. Su geçirmeyen kumaşlar vs gibi onlarca farklı teknik özellik bu kıyafetlere eklenmiş. Kamp malzemeleri listemde direkt olarak yer vermeyi açıkçası istemedim. Çünkü belirttiğim gibi kafa kamplarında ihtiyaç yokken, teknik kamplarda yapılacak kampın içeriğine göre oldukça değişiklik gösteren bir liste olacaktır.

Hamak Kampı

Yukarıda derlediğim kamp malzemeleri tüm kamplarda kullanıma uygun birçok ekipmanı barındırıyor. Tabi bir de son günlerde sıkça karşımıza çıkan ve yavaş yavaş popüler olmaya başlayan hamak kampı olayı var. Benim de deneyimlediğim bu kamp, çadıra göre daha rahat ve güven verici bir seçenek diyebilirim. İster çadırda kalın ister hamakta bir bez parçası içinde ne güveni demeyin. Öncelikle bende ki bu güvensizliğin kaynağı yaban hayatından değil doğada da olsam insanlardan kaynaklı. Hamak kampında herhangi bir ses duyduğunuzda veya ışık kaynağı fark ettiğinizde kafanıza kaldırıp bakmanız yeterli. Yani çadırda olduğu gibi çadırın fermuarını aç kapa gibi bir süreç yok.

Hamak Kampı Kamp Malzemeleri Listesi

  • Cibinlikli Hamak
  • Uyku Tulumu
  • Tarp / Tente / Gölgelik
  • Mat
  • Paracord ip
  • Aydınlatma (çadır ışığı ve fener)

Hamak kampı için standart hamaklarda tercih edilebilir. Fakat özellikle böcek saldırıların önüne geçmek için cibinlikli hamak tercihini tavsiye ederim.

Hamak Kampı Malzeme Listesi

Türkiye’de çok fazla seçeneğimiz maalesef yok. Örneğin Coghlans Paraşüt hamak seçeneği var ama şu an 700 TL civarında satılmakta. Tabi son zamanlarda yerli üretim veya Çin’den getirilen seçeneklerde oluşmaya başladı. Benim de aldığım ve uzun süredir kullandığım camp and map markalı yerli üretim cibinlikli hamağı tavsiye ederim. İnstagram adresleri @campandmap

Hamak Kampı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Hamağın sağlamlaştırmak için en az bir iki çeşit düğüm tekniği öğrenmek
  • Hamak kamplarında yağmura karşı hazırlıklı olmak
  • Ağaç gövdelerinden inen yağmurun hamak ipiyle ulaşmasını engellemek için ara sarkıtma tahtası veya düğümü
  • Acil durumlar için fenerin hamağın içine alınması
  • En sıkıntılı yaşanacak sorun hamağın zemin soğukluğu. Engellenmesi için kaliteli bir mat kullanılması
  • Cibinlik ipini ayrıca ağaca bağlarsak, hamağa girdiğimizde oluşacak gerginlik ile cibinlik yırtılır. Ara boşluk eklemek.

Yukarıda yazılı olan bilgiler biraz kafa karıştırabilir. Her ne kadar ürün incelemem tarzında olsa da bu sorulara kısmen yanıt verdiğim bir videom var.

https://youtu.be/4fiGvvvfNDQ

1 Comment

  1. Detaylı ve uzun bir yazı olmuş, ilk kez başlayacaklar için çok ideal bir yazı teşekkürler.

Bir yorum yazın